Mediji

Arhiv: IZPOD PERESA GLAVNEGA EKONOMISTA GZS

Vsaj v prvem četrtletju 2019 bo prispevek izvoza oziroma predelovalnih dejavnosti k rasti dodane vrednosti v slovenskem gospodarstvu minimalen. Gradbeništvo in trgovina naj bi beležili dobro leto. Aktualni podatki v svetu in še posebej Evropi, ki so relativno šibki prav za industrijski del gospodarstev dvigujejo verjetnost, da bomo v naši spomladanski napovedi rast ustrezno revidirali nekoliko navzdol.

Izven EU-28 je zaupanje v gospodarstvu najbolj poraslo novo-oklicani državi Severni Makedoniji, in sicer za 7 točk. Del nastale mednarodne pozornosti bi se utegnil odraziti v dodatnem dvigu tujih naložb v državi.V ponedeljek, 4. marca bodo znani podatki o razpoloženju v južnokorejski in tajvanski industriji. Ti so zelo pomembni, saj je industrija v teh državah pomembna za globalno električno in elektronsko industrijo. Na voljo bo tudi poplava podatkov o razpoloženju v gradbeništvu in storitvah v ključnih evropskih državah (5. in 6. marec).

Semafor napovedi

  • Napoved 1: 30-odstotna verjetnost za uvedbo ameriških carin na evropska vozila (nespremenjeno).
  • Napoved 2: 30-odstotna verjetnost za brexit brez dogovora (nižja za 20 odstotnih točk).
  • Napoved 3: 50-odstotna verjetnost, da bo donos do dospelosti 10-letne slovenske obveznice do konca 2019 ostal pod 1 % (nespremenjeno).
Več informacij je na povezavi

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.