Mediji

Arhiv: Vodstvo GZS na Kopaonik Business Forumu

 

Na Kopaonik Business Forumu 2019, kjer Srbija ugotavlja, kaj je 10 let po veliki recesiji drugače, je predsednica srbske vlade Ana Brnabić preko 1000 udeležencem predstavila zelo konkretne načrte vlade, namenjene krepitvi gospodarske rasti in posodobitvi izobraževalnega sistema. Tako se npr. otroci v 5. razredu učijo programiranja in s tem tudi algoritmičnega reševanja problemov.

Na panelu o Zahodnem Balkanu kot regionalni ekomomski coni so predsedniki gospodarskih zbornic izpostavili, da morajo politiki v regiji nehati podpirati gospodarske predloge z besedami in začeti z dejanji. Dolgim vrstam tovornjakov na carinah bi se tako lahko izognili s harmonizacijo pravil in digitalizacijo.
Predsednik GZS Boštjan Gorjup je na primeru držav nekdanje Jugoslavije s številkami ponazoril, da gre za regijo 21 mio prebivalcev,  izvozijo pa za 80 mrd evrov. Čeprav je to rekordno, pa je to le polovica celotnega avstrijskega izvoza, kjer živi 9 mio ljudi. Ima pa regija ob valu reindustrializacije Evrope priložnost, da pritegne velike investicije. Samo Bosch je v zadnjih 4 letih investiral 2 mrd evrov v Romunijo, Bolgarijo, Srbijo in Slovenijo, je poudaril.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.