Mediji

Arhiv: Razvoj pametnih domov mora v večji meri temeljiti na inovacijah poslovnih modelov in storitev

Ljubljana, 11. april 2019 - Na današnji konferenci Prihodnost bivanja so bile predstavljene inovativne rešitve iz Slovenije na področju pametnega doma in gozdno-lesne verige. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob zaključku dvomesečne razstave dosežkov slovenske industrije pametnih stavb in domov ter gozdno-lesne verige.


Državni sekretar na MIZŠ dr. Jernej Štromajer je napovedal povečanje vlaganj ministrstva v raziskave in razvoj. Za leto 2019 je tako za te namene predvidenih več kot 200 mio evrov.

 

Po besedah dr. Petra Wostnerja, vodje sektorja za koordinacijo pametne specializacije v SVRK, strateška razvojno-inovacijska partnerstva (SRIP) niso edina prioriteta v okviru slovenske strategije S4. Izpostavil je problem premajhnega števila inovacij s področja poslovnih modelov in storitev.

 

Dr. Andreja Kutnar, direktorica InnoRenew CoE, je za leto 2021 napovedala razpis za mala in srednja podjetja, ki ga bodo objavili in v okviru katerega bo 50 podjetij lahko prejelo po 60.000 evrov za pilotne projekte. Sredstva bodo zagotovljena iz projekta PHArA-ON, ki ga koordinira HP Italija.

Friderik Knez iz Zavoda za gradbeništvo je poudaril, da bi bilo smiselno vsebine programov IQ DOM in TIGr4smart združiti v razvojni »mega program«. »Programi bodo pripeljali do prototipov, ostalo pa bo sodelovanje«, je še dodal.

Na okrogli mizi v nadaljevanju so sogovorniki razpravljali o tem, kako od faze prototipa (TRL 6) priti do trga (TRL 9). Strinjali so se, da so to ravno tiste faze, na katerih največ invencij obstane. Poleg tega so kot problem izpostavili odliv kadrov v tujino ter izvoz lesa. Nujni so dvig hitrosti razvoja in inoviranja ter večja avtomatizacija in robotizacija proizvodnje. Center znanosti, ki bo povezoval raziskave in razvoj z gospodarstvom, naj bi bil zgrajen do konca 2022. Izvajalci za njegovo gradnjo pa naj bi se izbirali prek t.im. inovativnih javnih naročil, kar bo novost v slovenskem prostoru.

 

Naslednja razstava pod blagovno znamko Future, tokrat z naslovom Future Factories (Tovarne prihodnosti), bo na GZS odprta 28. maja 2019.
Več najdete na tej povezavi: https://www.gzs.si/future-factories


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.