Mediji

Arhiv: Severno makedonska delegacija na GZS

Ljubljana, 28. maj 2019 – Prek 80 gospodarstvenikov se je udeležilo poslovnega foruma, ki ga je GZS organizirala v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in Ministrstvom za zunanje zadeve RS ob priložnosti obiska predsednika vlade Republike Severne Makedonije Zorana Zaeva z gospodarsko delegacijo v Sloveniji. Udeležence sta nagovorila predsednika vlad Zoran Zaev in Marjan Šarec, ki sta se vpisala tudi v Knjigo častnih gostov GZS.

Cilj je do leta 2025 dvigniti slovenski izvoz na 50 milijard evrov in povprečno dodano vrednost na zaposlenega na 60.000 evrov, je uvodoma dejal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Glede na doseženi obseg blagovne menjave 300 milijonov evrov je kar veliko dobrih medsebojnih poslovnih zgodb, a želimo jih še več, je bil jasen. Omenil je NLB, ki je sistemska banka v obeh državah in tako povezuje gospodarstvi na finančnem področju, pa tudi vinsko klet Puklavec, ki investira v Severni Makedoniji in odpira nove tržne poti za slovenska in makedonska vina. ROTO je z vstopom na makedonski trg odprl pot na trge Bližnjega in Srednjega vzhoda, vse bolj pa so prisotni tudi v makedonskih okoljskih projektih. Navedel je še Zavarovalnico Triglav in Sava RE, LTH, TAB, Meroslovje Lotrič in Riko. Z Digitalnim Inovacijskim Stičiščem Slovenije se obeta sodelovanje na področju digitalne transformacije. Makedonska zgodba o uspehu se odvija med IGM Trade in Alposom. Gorjup je izrazil zadovoljstvo, da se revitalizira tudi delovanje Makedonsko-slovenskega poslovnega kluba, katerega člani so že vrsto let integralni del slovenskega gospodarstva in družbe.

Predsednik Gospodarske zbornice Makedonije Branko Azeski meni, da se lahko sedanjih 300 mio evrov vredna blagovna menjava v prihodnje še okrepi. Veča se tudi obseg tujih investicij. Po severno makedonskih podatkih bodo te letos dosegle vsaj 400 mio evrov. Pričakuje nadaljnjo podporo Slovenije evropskemu integriranju Severne Makedonije in krepitev prijateljstva tudi v prihodnje.

Gospodarstvenike obeh držav sta nagovorila oba premiera, ki sta se ob priložnosti obiska na GZS vpisala tudi v Knjigo častnih gostov GZS.

Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije, je na politični ravni izpostavil zelo dobro sodelovanje med obema državama. S predsednikom vlade Severne Makedonije sta danes že govorila o podpori Slovenije na poti vključevanja Severne Makedonije v evropske integracije, kar je označil za zelo pomembno vprašanje. Danes smo tu zaradi gospodarskega sodelovanja, je dejal in dodal, da brez gospodarstva, brez ustvarjanja ni napredka. Želi si nadaljnjo krepitev investicij slovenskih podjetij v Severno Makedonijo pa tudi makedonskih investicij v Slovenijo. Severno Makedonijo je označil kot zanimiv trg. S premierom Severne Makedonije sta govorila o smelem načrtu, blagovno menjavo na srednji rok povečati na 500 mio evrov. Obe gospodarski zbornici sta vsaka v svoji državi za to, da pomagata odkrivati nove trge, nove kupce, obe državi pa, da k temu pripomoreta, je še dodal.

»Vi nam politikom dajete upanje, da bo prijateljstvo še raslo v obdobju, ki je pred nami,« je Zoran Zaev, predsednik vlade Republike Severne Makedonije, nagovoril gospodarstvenike. Izpostavil je, da slovenski proizvodi na trgovinskih policah v Severni Makedonijo stojijo za preverjeno kakovost in da v primeru, če slovensko podjetje pridobi posel na razpisu, to pomeni, da bo posel tudi dejansko dobro izveden. Zavzel se je za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja in prenosa znanja iz Slovenije ter izkoriščanje novih poslovnih priložnosti. Potrdil je cilj na srednji rok doseči 500 mio evrov bilateralne blagovne menjave.

Poslovni in investicijski okolji Slovenije in Severne Makedonije z vidika bančništva sta v nadaljevanju predstavila Andrej Lasič, pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančništvo in direktor poslovanja s ključnimi komitenti v NLB, in Antonio Argir, predsednik Uprave NLB Banke Skopje. Poudarila sta makroekonomsko stabilnost, nizko zadolženost in dobre obeti za nadaljnjo rast. Ocenjujeta, da je sedaj pravi trenutek za pogumnejši nastop na obeh trgih. Veliko priložnosti se odpira tudi v zvezi z nujnim investiranjem v prometno infrastrukturo Severne Makedonije.


 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.