Mediji

Arhiv: 20 novih inovacij ob 40-letnici Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice

Velenje, 27. maja 2019 - Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je na priložnostni slovesnosti, s katero je obeležila 40 let delovanja regionalne gospodarske zbornice s sedežem v Velenju, podelila priznanja za najboljše inovacije v SAŠA regiji za leto 2019. Na letošnji razpis je prispelo 20 prijav, z zlatim priznanjem pa so bili nagrajeni 3 inovacijski projekti. 

Letošnja podelitev priznanj za najboljše inovacije v SAŠA regiji je bila dvajseta po vrsti. Prva priznanja so bila podeljena za leto 1999. Takratni direktor zbornice mag. Božo Lednik je sledil ideji kolegov iz Zasavja, ki so s tem projektom začeli dve leti prej, v naslednjih letih pa se je gibanje razširilo po vseh regijskih zbornicah, nakar ga je Gospodarska zbornica Slovenije nadgradila z ocenjevanjem in nagrajevanjem inovacij na nacionalnem nivoju.

V minulih 19 letih je komisija za inovacije pri SŠGZ ocenila skupno 356 inovacijskih projektov, pri katerih je sodelovalo skupno 2.018 inovatorjev. Na letošnji 20. razpis SŠGZ je prispelo 20 prijav 15 prijaviteljev, pri katerih je sodelovalo 180 inovatorjev. Skupno število v dveh desetletjih je tako 376 inovacij in 2.198 inovatorjev.

Od 20 prijavljenih inovacij v letošnjem letu 4 sodijo v kategorijo brez profesionalne podpore, ostalih 16 pa je imelo profesionalno podporo v podjetjih. Komisija za ocenjevanje inovacij pri SŠGZ je trem prijavljenim projektom dodelila zlato priznanje, osem jih je prejelo srebrno, pet bronasto priznanje, dva sta prejela priznanje za prispevek na področju inovativnosti, dva pa zahvalo za prispevek na področju inovativnosti.

Zlata priznanja za najboljše inovacije sta podelila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup. Minister Počivalšek je ob tej priložnosti izpostavil pomen inovacij za mednarodno konkurenčnost slovenskih podjetij, predsednik GZS pa je opozoril na ključno vlogo regionalnih gospodarskih zbornic pri spodbujanju inovativnosti in oblikovanju konkurenčnega poslovnega okolja na lokalni ravni.

Na nacionalno raven so se uvrstili štirje najbolje ocenjeni projekti, in sicer ročni mešalnik z lučko podjetja BSH Hišni aparati, 100 % biorazgradljiv cvetlični lonček, izdelan iz odpadnih žitaric, samostojne podjetnice Eve Štraser, nova generacija pralnih in sušilnih strojev WaveActive Gorenje in električni izvenkrmni motor za plovila – EIM podjetja Podkrižnik.

Dodatne informacije: mag. Franci Kotnik, direktor SŠGZ, 03 898 4202, franci.kotnik@gzs.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.