Mediji

Arhiv: Človekove pravice neločljivo povezane z ustvarjanjem

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je na današnjem slovenskem forumu o odgovornem poslovnem ravnanju in človekovih pravicah v gospodarstvu poudarila, da človekovih pravic ni mogoče ločiti od ustvarjanja. »Gospodarstvo je odsev družbe, ta pa odsev gospodarstva; kar je v družbi smatramo kot splošno sprejeto, se praviloma enako odseva tudi v gospodarstvu. Kar v gospodarstvu ustvarjamo, se nazaj preliva v družbo. Dobra družba pazi na to, da omejuje možnosti slabega in nadgrajuje tiste, ki so dobri.«


Spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu obsega konkretne naloge na področju spoštovanja ustavno zajamčenih pravic, zlasti preprečevanja diskriminacije in neenakosti ter promocije enakih možnosti; promocije in varstva temeljnih delavskih pravic v celotni proizvodni verigi; preprečevanje trgovine z ljudmi in otroškega dela in boj proti tem pojavom; varstvo zdravega  življenjskega okolja, ohranjanje narave in trajnostnega razvoja. Vlada Republike Slovenije je 8. novembra 2018 sprejela Nacionalni akcijski načrt RS za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu, pri katerem je tudi GZS aktivno sodelovala. Cilj nacionalnega načrta in tudi cilj GZS je krepiti spoštovanje človekovih pravic v gospodarskih aktivnostih, promocija in širjenje dobrih praks.

Deset podjetij na Forumu podpisalo Zavezo k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju

Zavezo k spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju so na forumu slavnostno podpisala podjetja BTC, d.d., Krka, d. d., Lek, d.d., Luka Koper, d.d., Plinovodi, d.o.o., Pošta Slovenije, d.o.o., Slovenske železnice, d.o.o., Slovenski državni holding, d.d., Vzajemna, d.v.z. in Zavarovalnica Triglav, d.d.

***

Današnji forum v organizaciji MZZ, MGRT in GZS je namenjen predstavnikom podjetij, ki gojijo kulturo spoštovanja človekovih pravic v gospodarskih aktivnostih in znajo to vnovčiti kot prednost pri poslovanju. Predstavljene bodo tudi dobre domače in tuje dobre prakse. Uvodoma so zbrane nagovorili minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti, generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc ter varuh človekovih pravic Peter Svetina.  

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.