Mediji

Slovenija prevzela dvoletno predsedovanje največjemu mednarodnemu združenju pekarskih podjetij AIBI

Ljubljana, 3. junij 2019 – V okviru 36. mednarodnega kongresa evropskega združenja za pekarstvo AIBI, največjega mednarodnega združenja industrijskih pekarskih podjetij, je bilo ta konec tedna izvoljeno novo vodstvo za mandatno obdobje 2019 – 2021. Za predsednika združenja je bil imenovan Janez Bojc, predsednik Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetji in generalni direktor Žita d.o.o. S tem je Sloveniji v več kot šestdesetletni zgodovini tega uglednega združenja, prvič pripadla čast in odgovornost predsedovanja in s tem edinstvena priložnost za umestitev Slovenije na mednarodni zemljevid pekarske panoge.

Janez Bojc je funkcijo predsednika združenja AIBI za obdobje 2019 do 2021 prevzel v soboto, 1.6.2019 na 36. kongresu združenja v Manchestru. V vodstvo združenja so bili poleg njega izvoljeni še Georg Heberrer (prvi podpredsednik), Volodymyr Mysk (drugi podpredsednik) in Sussane Dӧring (generalna sekretarka). 

Združenje AIBI je bilo ustanovljeno leta 1956 v Parizu, od leta 2011 deluje na novem sedežu v Bruslju. Združuje 16 nacionalnih pekarskih združenj iz širšega evropskega prostora ter predstavlja zaupanja vreden in kredibilen glas pekarske industrije na mednarodni ravni. Slovenija je članica združenja AIBI od leta 2006.  

Janez Bojc, predsednik Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetji in generalni direktor Žita d.o.o. je ob prevzemu predsedovanja izpostavil: »Spreminjajoče geopolitične in gospodarske razmere, digitalna revolucija, demografske spremembe in spremembe v potrošniških navadah pomembno vplivajo na delovanje pekarske dejavnosti. V okviru prihodnjih dveh let bomo dejavnost združenja AIBI zato osredotočili na nadaljnjo aktivno delovanje v evropskem zakonodajnem procesu, podpirali bomo širitev zveze na nove države ter krepitev partnerstva s ključnimi deležniki. Osredotočali se bomo na mednarodno povezovanje strokovnega znanja in razvijali AIBI kot center znanja in izmenjave dobrih praks s področja pekarstva. Spodbujali bomo digitalizacijo pekarske industrije ter prenos znanja s področja novih tehnologij. Z uporabo znanja, strokovnosti in modernih pristopov želimo ohraniti tradicijo pekarstva za prihodnje generacije.«  

Izvolitev slovenskega predstavnika na mesto predsednika združenju AIBI velja za veliko mednarodno priznanje slovenski pekarski industriji.  Dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetji pri GZS je ob tem pomembnem dogodku povedala: ''Dvoletno predsedovanje združenju AIBI je edinstveno mednarodno priznanje slovenski pekarski panogi ter potrditev tega, da je Slovenija v mednarodnem okolju prepoznana kot kredibilna in napredna destinacija pekarske industrije. Slovenija je s predsedovanjem največjemu združenju industrijskih pekarskih podjetju dobila priložnost, da še dodatno utrdi svojo pozicijo v mednarodnem prostoru, da aktivno soustvarja krajino evropske pekarske industrije ter tako pusti svoj pečat v eni izmed najbolj tradicionalnih ter temeljnih gospodarskih panog.'' 

Dvoletno slovensko predsedovanje združenju AIBI se bo zaključilo leta 2021 z organizacijo največjega mednarodnega strokovnega kongresa na področju pekarske industrije v zgodovini samostojne Slovenije, ki bo potekal med 27. in 30. majem 2021 na Bledu. 




Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.