Mediji

Arhiv: Združenje slovenskih pivovarn nadaljuje svoje delo v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Ljubljana, 27. november 2019 –  Združenje slovenskih pivovarn je postalo del največje panožne asociacije - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. Na letošnji avgustovski skupščini Združenja slovenskih pivovarn so člani soglasno potrdili sklep o prehodu na Gospodarsko zbornico Slovenije. Na današnji ustanovni seji združenja na GZS so bili potrjeni načrti za krepitev najpomembnejših skupnih aktivnosti članstva pivovarske branže.

Ustanovna seja Združenja slovenskih pivovarn je povezala v okviru nove organiziranosti 21 predstavnikov različnih pivovarskih podjetij (Pivovarna Laško Union d.o.o., pivovarna Reservoir dogs, Pivovarna Over Mura, pivovarna Tektonik, pivovarna Mali Grad, pivovarna Maister, pivovarna Green gold, Pivovarna Clef-savinjska pivovarna, Pivovarna Vizir, pivovarna Time Brewery, pivovarna Hopsbrew, pivovarna Ressel, pivovarna Racon-Crazy duck, pivovarna Gastro Ptuj, Pivovarna Frizi beer, Pivovarna Roth, Mariborska pivovarna, pivovarna Kostanj, pivovarna Emonec, pivovarna Haler, pivovarna Lobik in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije).

Združenje slovenskih pivovarn je aktivno že od leta 1997. Je član Evropskega združenja pivovarjev. Članstvo je iz leta v leto močnejše in polno skupnih strokovnih in poslovnih izzivov, ne glede na velikost podjetij in razvojne faze. Prioritete dela se usklajujejo s konsenzom in spoštovanjem do podjetij, partnerjev, poslovnega in družbenega okolja. S priključitvijo Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS pa so pogledi v prihodnost še bolj odločni in motivirani.

V upravni odbor Združenja slovenskih pivovarn pri ZKŽP so bili izvoljeni Jernej Smolnikar iz Pivovarne Laško Union kot predsednik, za podpredsednika pa Andrej Sluga, Reservoir dogs kot predstavnik novodobnih malih pivovarn in Albin Hozjan, Over Mura pivovarna, kot predstavnik gostinskih malih pivovarn. Sekretarka Združenja ostaja Alenka Lesjak. Združenje bo tudi v prihodnje stremelo k povezovanju in iskanju najboljših partnerjev za sodelovanje pri razvoju, zdravem odnosu do družbe in okolja.

Izjava novoizvoljenega predsednika Združenja slovenskih pivovarn, Jerneja Smolnikarja:

»Kot predsedujoči lahko napovem, da bova sam osebno in z menoj tudi družba Pivovarna Laško Union še naprej podpirala aktivnosti povezovanja in sodelovanja znotraj panoge. Pri tem želim izpostaviti pomen krepitve sodelovanja med pivovarji v Sloveniji kot tudi povezovanje in sodelovanje z evropskimi pivovarnami ter sodelovanje z odločevalci pri snovanju sprememb zakonodaje, ki vpliva na poslovanje pivovarn. Združenje bo še naprej podpiralo pobude za krepitev vloge pivovarjev na področju varne hrane, ozaveščanje o odgovornem uživanju piva in samoregulacijo proizvajalcev.

Verjamem, da je za prihodnost pivovarstva potrebno zasledovati smernice trajnostnega razvoja, zato bo Združenje pospeševalo razvoj dobrih praks na tem področju. Nenazadnje, spoštujemo stroko in bomo v prihodnje spodbujali še več izmenjave znanj, ki so vezana na našo dejavnost, tako med pivovarji kot z znanstvenimi institucijami. Veselim se prispevka in aktivne vloge vsakega posameznega člana Združenja pri ustvarjanju prihodnosti slovenskega pivovarstva.«

Andrej Sluga, podpredsednik Združenja slovenskih pivovarn

»Umestitev Združenja slovenskih pivovarn v okvir Zbornice  kmetijskih in živilskih podjetij pri  GZS, po mojem mnenju tudi malim pivovarjem ponuja povsem nove smeri in dimenzije na področju strokovnega in interesnega povezovanja s ciljem izboljšanja gospodarskega učinka pivovarske branže.«

Albin Hozjan, podpredsednik Združenja slovenskih pivovarn

Kar nekaj let je že minilo, od kar smo pivovarji opazili, da se moramo združiti, izmenjevati izkušnje, se izobraževati in trgu ponujati več. Vse to smo pričeli uresničevati z ustanovitvijo Društva pivovarjev Slovenije. Skupaj z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo iz Žalca smo naredili velike korake in prebili led na številnih področji. Pričele so se razvijati obrtne pivovarne z Ale pivi in popestrili smo ponudbo na trgu vse do trenutka, ko nas je prepoznal veliki pivovar in nas povabil v Združenje slovenskih pivovarn. Ponudil nam je več informacij in izobraževanj, tako smo pivovarji postajali močnejši. Sedaj postavljamo nove temelje in da postanemo še močnejši, smo se odločili, da se organiziramo v GZS. Načrtov  je dovolj,  potrebno bo samo delati in strmeti k želji, da bi se nam pridružilo še več pivovarjev, da skupaj oblikujemo in vodimo politiko pivovarstva v Sloveniji.«

 -

Dodatne informacije:

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica ZKŽP
Alenka Lesjak, sekretarka Združenja slovenskih pivovarn, ZKŽP

T: 01 58 98 237
E: alenka.lesjak@gzs.si

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.