Mediji

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS od 30. novembra do 6. decembra 2019

Trgovinske vojne v novi preobleki
V svetu je ocena poznavalcev, da se bodo trgovinske vojne preselile iz carin na druge ukrepe, ki bodo ovirale pošteno tržno igro med večjimi svetovnimi multinacionalkami. Tako kot je Francija napovedala uvedbo digitalnega davka, s katero bo obremenila predvsem ameriška podjetja, je ameriški predsednik v svarilo omenil uvedbo carin na francoske luksuzne izdelke kot tudi umik ameriškega sodelovanja v delovni skupini OECD, ki si prizadeva za poenotenje obdavčitve velikih multinacionalk, še posebej na področju nove ekonomije. Na ravni OECD predlog po zadnjih ocenah vključuje mehanizem za delitev globalnih dobičkov po ključu, ki ga predstavljajo kupci. Do sedaj veljavni principi za proizvodne družbe za storitvene niso povsem primerni. Drug princip, ki ga zagovarjajo ZDA, je uvedba minimalne obdavčitve družb, da bi ti prenehali s prenosom patentov in registriranih blagovnih znamk v davčno prijazna okolja. OECD pri tem navaja, da je že več kot 30 držav uvedlo digitalni davek, odsotnost mednarodnega dogovora pa bi lahko povečal verjetnost trgovinskih in celo davčnih vojn. Napetost med ZDA in EU-28 je visoka tudi na področju prenove svetovne trgovinske ureditve. WTO (svetovna trgovinska organizacija) zaradi odsotnosti potrditve novih sodnikov s strani ZDA ne bo mogla več zagotavljati delovanja pritožbenega sodišča, kar pomeni blokado okoli 45 primerov mednarodnih trgovinskih sporov.
Tako se EU pripravlja na bilateralno arbitražo, kar pa sta do sedaj potrdili le Norveška in Kanada. Stanje, kakršno je, ZDA omogoča več proste roke pri oblikovanju lastnih predlogov o spremembah trgovinskih dogovorov s Kitajsko.

Dogodki v tekočem tednu: volitve v Združenem kraljestvu in ameriške carine
V torek, 10. 12., bo objavljen podatek o oktobrski dinamiki pri izvozu blaga in storitev kot tudi gibanju industrijske proizvodnje v Sloveniji. V Nemčiji bo objavljen indeks ZEW. V sredo, 11. 12., bo zasedal FED ter nas seznanil z morebitnimi spremembami pri usmeritvah glede vodenja monetarne politike. Pričakujemo, da bodo ohranili obrestno mero nespremenjeno pri 1,75 %. Dogodek tedna bo v četrtek, 12. 12., ko bodo v Združenem kraljestvu potekale parlamentarne volitve. Isti dan bo objavljen podatek o industrijski proizvodnji v EU in spremembah ECB pri obrestnih merah. V petek, 13. 12., bodo razkriti oktobrski podatki o vrednosti opravljenih del v gradbeništvu v Sloveniji. V nedeljo, 15. 12., bodo ZDA morebiti uvedle carine na kitajsko blago, morda pa bodo uvedbo preklicale ali pa potisnile rok implementacije v prihodnost. V splošnem se pričakuje, da bosta ZDA in Kitajska podpisali »prvo fazo« trgovinskega dogovora pred tem rokom, kar pomeni, da bi v tem tednu morali spoznati obrise tega dogovora.

Semafor napovedi
Napoved 1: 90-odstotna verjetnost da FED na decembrskem zasedanju ohrani obrestno mero pri 1,75 % (NOVO).

Napoved 2: 70-odstotna verjetnost da bodo britanski konzervativci dobili večino v parlamentu (NOVO).

Napoved 3: 60-odstotna verjetnost za medletno rast opravljenih gradbenih del v oktobru (oktober 2019/oktober 2018) med 5 in 8 % (NOVO).

Več v prilogi.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.