Mediji

Arhiv: Gospodarstvo potrebuje jasne ukrepe za soočanje s posledicami koronavirusa

V trenutku, ko se v Sloveniji sestavlja nova vlada, se gospodarstvo sooča s posledicami pandemije novega koronavirusa. Tako v Aziji kot v številnih evropskih državah, sedaj pa tudi pri nas, se primeri okužbe širijo, s tem pa tudi težave in problemi tako na ravni posameznika kot podjetij in cele družbe.

Številna proizvodna podjetja napovedujejo, da bodo v prihodnjih 14 dneh zaradi težav na Kitajskem občutile trganje dobaviteljskih verig: pričakujejo resne kasnitve ladijskih dobav repromaterialov in drugih artiklov, s čimer bo otežena proizvodnja v naših podjetjih. Ocenjujejo tudi, da bo prišlo do opaznega upada prodaje. Zaradi širjenja koronavirusa v Evropi imajo tudi slovenska podjetja že sedaj velike težave tudi v turizmu, gostinstvu, logistiki, storitvah, trgovini ...

Vlada v odhodu je zagotovila, da bo pravočasno sprejela nabor ukrepov tudi za gospodarstvo, tako kot so se na to prilagodile tudi druge države.

Na GZS smo izpostavili ukrepe, ki bi zmanjšali morebitne izgube delovnih mest, zlasti ukrep čakanja na delo, delo na domu ter finančno podporo za začasno premostitev likvidnostnih težav. Do danes ti ukrepi še niso sprejeti.

Zato gospodarstvo opozarja, da potrebuje jasno usmeritev, kako se soočati s trenutno situacijo in kako jo reševati v naslednjih tednih in mesecih.

Ocenjujemo, da bodo težave še naraščale. Zato na GZS pričakujemo, da bo vlada tudi v Sloveniji sprejela ukrepe, ki jih priporoča za pomoč tudi OECD v svojem ponedeljkovem priporočilu.

OECD priporočilo

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.