Mediji

Arhiv: Kateri javni interes bo prevladal v primeru Kemis?

Predstavniki podjetja Kemis so v sporočilu za javnost oznanili, da so v ponedeljek prejeli odločbo Inšpektorata RS za okolje in prostor, da je tudi njihov – sicer po požaru saniran - glavni objekt, kjer poteka skladiščenje in obdelava odpadkov, nelegalna gradnja. Na podlagi te odločbe so prejšnji teden po hitrem postopku stekli ukrepi odklopa elektrike in vode. Takšne ukrepe so pristojni sprejeli, kljub temu da je bilo tedaj na lokaciji podjetja 800 ton nevarnih odpadkov. S tem so po nepotrebnem ogrozili zdravje in varnost ljudi v okolici. Po začasnem priklopu elektrike in zaustavitvi odklopa vode Kemisu v skladu z izdano odločbo zdaj grozi trajni odklop tako elektrike kot tudi vode in prepoved opravljanja dejavnosti.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) vztrajamo na stališču, da so navedeni ukrepi nerazumljivi, preuranjeni in nesorazmerni glede na škodo, ki bo povzročena tako podjetju Kemis kot širšemu slovenskemu gospodarstvu in gospodinjstvom, ki se bodo soočili z vprašanjem, kako varno odstraniti nevarne odpadke. 

Dve leti po začetku izvajanja sanacije po požaru so pristojne službe ugotovile, da sanacija predstavlja nelegalno gradnjo in jo je zato potrebno porušiti, pa čeprav je celoten postopek sanacije potekal pod neposrednim nadzorom inšpekcijskih služb ministrstva za okolje in prostor. 


GZS ne zagovarja niti nespoštovanje inšpekcijske odločbe niti črnih gradenj. Preprečevanje (in kaznovanje) črnih gradenj je v javnem interesu, saj se tako zagotovi spoštovanje prostorskih načrtov in primerno urejenost urbanega okolja. A tudi pravilno in stabilno ravnanje z nevarnimi odpadki, ki sicer lahko zaidejo v naravo, povzročijo zastoj v gospodarstvu ali pa so potencialni vir požara v neurejenih skladiščih nevarnih odpadkov po Sloveniji, je v javnem interesu. V Sloveniji samo dve podjetji poskrbita za večino nevarnih odpadkov. Zato smo prepričani, da je delovanje Kemisa v širšem državnem javnem interesu.

Pozivamo vse pristojne, da se odloži izvršba, dokler se dokončno ne odloči o vlogah za legalizacijo objektov, ki so po prostorsko ureditvenem planu občine Vrhnika v ustreznem območju ter v takem obsegu, kot je za Kemis in dejavnost, ki jo opravlja, tudi predvideno. 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.