Mediji

Arhiv: GZS: Prednostna naloga je delovanje podjetij ob zagotavljanju varnosti zaposlenih

V medijih je zaokrožil poziv vladi, ki so ga podpisali nekateri sindikati, z zahtevo po večji zaščiti delavcev, ki v času epidemije še opravljajo svoje delo na službenih mestih. Na Gospodarski zbornici Slovenije smo presenečeni nad takim pozivom, saj ne ustreza dejstvom. Dejstvo je, da podjetja, tudi zaradi vpeljanih zaščitnih ukrepov, še niso bila zaznana kot vir izbruha, kar je 7. aprila na novinarski konferenci Vlade RS izpostavila tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič z izjavo: »Prvi teden je kazalo, da bomo morali sindikati zahtevati ustavitev celotne proizvodnje … po teh 14 dnevih se je odzvala stroka, ki je pripravila navodila, inšpektorji so obiskali kar precejšnje število podjetij, v marsikaterem odredili dodatne ukrepe in stanje se je bistveno poboljšalo

Zato sedanji poziv sindikatov razumemo kot širjenje strahu in negotovosti med zaposlene in dodaten pritisk na zapiranje podjetij, ob hkratnih nenehnih prizadevanjih sindikalne strani, da tudi v teh kriznih časih, ko so številna podjetja ranljiva, ko se dnevno borijo za obstoj in zaščito delovnih mest, sindikati izkoriščajo to ranljivost in nadaljujejo pritiske tako na zapiranje podjetij kot na dvigovanje plač, dodatkov in podobno. Javno nasprotujejo tudi večini zdravorazumskih rešitev gospodarstva, ki bi olajšale gospodarsko preživetje.

Sindikate pozivamo, da naj na svojo agendo umestijo tudi ohranjanje delovnih mest. Zahtevnost sedanjega trenutka kliče po tem, da predstavniki delodajalcev in delojemalcev skupaj iščemo najboljše rešitve, ki bodo ohranile čim bolj nemoteno delovanje podjetij ob hkratni zaščiti zaposlenih.

Izpostavljamo, da je Gospodarska zbornica Slovenije že pri prvih pojavih bolezni pozivala pristojne za izdelavo smernic za varno delo v spremenjenih zdravstvenih razmerah. V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Inšpektoratom za delo, Zbornico varnosti in zdravja pri delu smo slovenskim podjetjem priporočali številne ukrepe za zavarovanje zdravja zaposlenih. Tudi za nas, kot GZS, je zdravje zaposlenih prioriteta. Enako velja za slovenska podjetja, ki so svoje odločitve o organizaciji poslovanja ali o začasni ustavitvi proizvodnje zasnovala z namenom, da zaščitijo ljudi pred širjenjem epidemije. Tako so v zadnjih tednih sprejela številne ukrepe za zaščito svojih zaposlenih. Kako skrbno so podjetja pristopila k varovanju zdravja zaposlenih, se odseva tudi v dejstvu, da doslej niso bila zaznana kot vir izbruha okužbe.

Tudi zato podpiramo vlado pri napovedi o sproščanju nekaterih dejavnosti v naslednjem tednu. Na GZS pričakujemo še nadaljnje usmeritve pristojnih, zlasti NIJZ, kako varno poslovati v novih razmerah. Tudi GZS je v sodelovanju s podjetji iz različnih dejavnosti na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že naslovila nabor predlogov dodatnih varstvenih protokolov delovanja, ki varujejo zaposlene in stranke.

Z boleznijo covid-19 se moramo, po prvem šoku, naučiti živeti. Novi varnostni ukrepi bodo še dolgo z nami. Ob njihovem doslednem upoštevanju pa mora biti naš skupni cilj ohranitev čim večjega števila aktivnih delovnih mest, da bomo kot družba lažje in hitreje preživeli to izjemno zahtevno obdobje.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.