Mediji

Arhiv: Slovenska podjetja so sposobna sama izvesti gradbena dela na 2. tiru!

Gospodarska zbornica Slovenije je danes na ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naslovila odziv na izjavo direktorja 2TDK ob uspešni pritožbi na izbiro izvajalca glavnih gradbenih del pri 2. tiru.

Direktor 2TDK Dušan Zorko je namreč izjavil, da je slovensko gradbeništvo danes že pregreto, pa želijo še več. "Oni niso v stanju sami tega projekta zgraditi. Če bi se projekt razbil na več delov, kar bi bilo sicer lažje ... ga ni korenjaka, ki bi ta projekt spravil skupaj", je poudaril.

Gospodarska zbornica Slovenije ostro nasprotuje takšni izjavi gospoda Zorka. Dejstvo je, da je slovensko gradbeništvo izvedlo na stotine projektov doma in v tujini, zato menimo, da je izjava direktorja 2 TDK za dejavnost, ki zaposluje več kot 60.000 ljudi in prispeva več kot 5 % BDP žaljiva in ponižujoča.

Na GZS ugotavljamo, da se je 2TDK odločila za najbolj enostavno pot - izbiro enega izvajalca, ki ga bo najlažje spremljati in nadzirati. Kljub temu, da razumemo lahkotnejšo pot, ki so si jo izbrali, pa nikakor ne moremo razumeti poniževanja sposobnosti slovenskega gradbeništva, ki je žal v zadnji gospodarski krizi izgubilo del svoje operativne sposobnosti, predvsem pa reference. Kje bodo domača podjetja pridobila posle in prihodnje reference, če ne na domačih projektih. Kje je še kakšna država in domač naročnik, ki domačim subjektom ne omogoča enakopravnega tekmovanja s tujo konkurenco?

Glede pregrevanja domačega gradbeništva pa zadnji statistični podatek kaže na znižanje gradbenih del v prvi polovici leta 2020 glede na leto 2019 za 5,6%.

Dopis ministru

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.