Mediji

Arhiv: Omejevanje dejavnosti naj bo podprto s pomočjo

Slovenija se v zadnjih dneh sooča z vse slabšo epidemiološko sliko. Danes bo Vlada RS sprejela nove ukrepe, ki naj bi pomagali zajeziti izjemno hitro širjenje koronavirusa.

Na Gospodarski zbornici Sloveniji se strinjamo z naborom vseh tistih ukrepov, ki sicer posegajo v naše navade, a omogočajo ohranjanje vitalnega gospodarstva. Ob tem pa opozarjamo, da morajo biti ukrepi življenjski, ciljno usmerjeni in sorazmerni. Zaradi bolezni covid-19 smo v Sloveniji že doslej izgubili vsaj 11.000 delovnih mest, velik del tega tudi zaradi sprejetja vrste omejitvenih ukrepov v Sloveniji in v regiji. Vlada je z dosedanjimi ukrepi pomoči preprečila večji upad zaposlenosti, a za dejavnosti, ki bodo ponovno prizadete, samo to ne bo več dovolj.

Generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc: »Vlado pozivamo, da se s predstavniki dejavnosti, za katere načrtuje omejevanje delovanja ali zapiranje, sestane in poskuša oblikovati čim bolj življenjske ukrepe, ki bi po eni strani zadostili preprečevanju širjenja koronavirusa, s čimer se varuje zdravje ljudi, hkrati pa bi dejavnostim, vse od fitnes centrov do gostinskih lokalov, omogočali delovanje in preživetje. V kolikor je zaradi izboljševanja splošnega zdravja nujno in upravičeno, da se določene dejavnosti zaprejo, pa pričakujemo, da bo vlada predstavila načrt, kako tem dejavnostim pomagati, da to zahtevno obdobje prebrodijo. Za temi prizadetimi podjetji so življenjske zgodbe malih podjetnikov, njihovih zaposlenih in družin, za katere nam mora biti mar.

Na GZS razumemo večino ukrepov, ki so predvideni tudi za rdečo fazo, a nekateri povzročajo posebno skrb. Če bi namreč prišlo do zapiranja vrtcev in šol, bi to dejansko pomenilo tudi zapiranje velikega dela gospodarstva. Zaposleni, ki so tudi starši, bi namreč morali prevzeti skrb za otroke, kar bi povzročilo velik izpad kadrov v podjetjih, ki v takih razmerah ne bi bila zmožna organizirati delovnega procesa. To bi se odrazilo tudi v slabši oskrbi prebivalstva s številnimi storitvami in izdelki, da o poslabšanju konkurenčnosti podjetij in izgubi poslov niti ne govorimo.

Zato je odgovornost nas vseh, da se sedanjih ukrepov držimo, da smo skrajno previdni in tako ščitimo zdravje vseh nas. Vzorno ravnanje slehernega posameznika bo prispevalo, da se bo krivulja okužb začela obračati navzdol, razmere pa normalizirati.«

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.