Mediji

Arhiv: Zbornica računovodskih servisov opozarja na nujnost podaljšanja roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020

Več kot mesec dni po tem, ko je 8. januarja GZS Zbornica računovodskih servisov (ZRS) prva sprožila pobudo za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020, nismo prejeli odgovora od Ministrstva za finance RS. Računovodje, v vsaj 90 odstotkih gre za ženske, so v zadnjih mesecih močno obremenjeni in opozarjajo na velike stiske.

Na prehodu leta je GZS - Zbornica računovodskih servisov, ki združuje 500 podjetij, ki se ukvarjajo z računovodsko dejavnostjo, izvedla 2 anketi med člani na temo dela v covid razmerah ter podaljšanja roka za oddajo letnih poročil. Na podlagi odgovorov je že 8. januarja poslala dopis na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT) in Ministrstvo za notranje zadeve RS (MNZ) ter v vednost na AJPES in Ministrstvo za finance RS (MF), v katerem je predlagala podaljšanje roka za predložitev letnih poročil za leto 2020 z 31. marca 2021 na 31. maj 2021. Šele po urgenci so z MNZ 20. januarja poslali odgovor, da predlog za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil vsebinsko sodi v pristojnost finančnega ministrstva, zato so ga posredovali MF. Do danes ZRS odgovora MF ni prejela.

"Želimo opozoriti, da je čas ključnega pomena; podaljšanje 10 dni pred rokom za oddajo letnih poročil, ne bo pomenilo razbremenitve računovodskih servisov, saj bodo do takrat zaposleni pregoreli, oddani podatki 31. marca 2021 pa bodo morda zaradi nedoslednosti in pomanjkljive zakonodaje neverodostojni. Lahko se zgodi, da bodo poslovni subjekti kasneje oddajali popravke letnih poročil in davčnih obračunov," je poudaril Aleksander Štefanac, predsednik ZRS.

V urgenci, ki jo je ZRS poslala 4. februarja na MGRT, MF ter Mateju Lahovniku, vodji vladne posvetovalne skupine, so opozorili na dejstvo, da je Ministrstvo za finance 16. marca lani podaljšalo rok za predložitev obrazcev in druge dokumentacije državnim organom, ko je bilo po podatkih NIJZ le 26 potrjenih covid primerov, medtem ko jih je bilo 3. februarja letos kar 1.560, pri čimer so med obolelimi tudi zaposleni v računovodskih servisih in pri strankah.

Tomaž Okorn, član upravnega odbora ZRS, je dodal: "Naš cij in zaveza do strank je, da letna poročila in davčne obračune za namene notranjega in zunanjega poročanja zaključimo v dogovorjenih rokih. Seveda pa so trenutne izredne razmere neobičajne in ne razumem, da mnenje stroke, ki izhaja iz prakse in dejanskega stanja pri odgovornih ministrstvih, ni slišano."

Računovodski servisi so v zadnjem letu izjemno obremenjeni. V povprečju so zelo majhni in zaposlujejo samo 2,5 delavca. Vsaj 90 odstotkov zaposlenih predstavljajo ženske. Čeprav računovodski servisi glede na svojo ekonomsko moč nimajo velikega vpliva na rast bruto domačega proizvoda, predstavljajo pomemben dejavnik gospodarstva, predvsem zaradi posrednega vpliva na odločitve glede razvoja podjetniške dejavnosti številnih malih in srednjih podjetij, pa tudi zaradi svoje vloge v sistemu javnega gospodarskega informiranja. Ob sledenju vsem spremembam na področju računovodstva, financ, davkov ter odgovornosti, ki jo prevzemajo, je podaljšanje oddaje letnih poročil nujen ukrep, ki bi računovodski stroki znatno olajšal trenutne izjemne delovne pogoje ter pravočasno preprečil kazni, ki bi bile posledice izpadov v delovnih procesih zaradi obolevanja zaposlenih v računovodskih servisih in zaposlenih pri strankah za koronavirusom.

Z MGRT so 5. februarja na ZRS poslali odgovor, da so pobudo podprli ter pripravili predlog za PKP8, da se rok za oddajo letnih poročil podaljša do 31. maja 2021. Vendar se na podlagi drugih mnenj Vlada RS ni odločila, da se ta predlog uvrsti v Zakon o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19. ZRS zato še enkrat poziva Vlado RS, da podaljša rok za oddajo letnih poročil ter davčnih obračunov za 2020 in to še v februarju 2021.

Kontaktna oseba za predstavnike medijev:

Polonca Podgoršek, direktorica

GZS - Zbornica računovodskih servisov

tel: 01 5898 314

e-pošta: zrs@gzs.si

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.