Mediji

Arhiv: Aleš Cantarutti z aprilom novi generalni direktor GZS

Ljubljana, 25. februar 2021 – Aleš Cantarutti je bil na današnji e-seji Upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (UO GZS) imenovan za novega generalnega direktorja GZS. 4-letni mandat bo nastopil 1. aprila 2021.

Na današnji seji UO GZS je mag.Aleš Cantaruttiv svojem predstavitvenem nastopu spregovoril o svoji viziji nadaljnjega razvoja GZS. Kot ključno usmeritev je izpostavil program Slovenija 5.0. Izrazil je prepričanje, da lahko z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje slovenskega gospodarstva, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Poudaril je nujnost zelenega prehoda, kjer vidi GZS kot povezovalca, spodbujevalca te smeri, s številnimi priložnosti. Tudi pri digitalizaciji razume GZS kot usmerjevalca, ki bo prispeval k temu, da se bo tudi širša družba zavedala pomena digitalizacije. V svoji predstavitvi je izpostavil tudi pametno specializacijo, novo industrijsko strategijo ter pomen investicije v raziskave in razvoj. Slovenijo v tem trenutku po besedah Cantaruttija rešuje robustno izvozno usmerjeno gospodarstvo. Verjame, da je mogoče z novimi pristopi izvoz še nadgraditi in tudi tu vidi veliko priložnosti za GZS.

Med ključnimi aktivnostmi v naslednjem obdobju je navedel neposredne tesne stike s člani, podjetji, ki GZS oblikujejo, tesno sodelovanje s ključnimi institucijami v Sloveniji (kot so ministrstva, agencije, univerze, zbornice, združenja), pomoč pri črpanju evropskih sredstev, Karierno platformo, analitično središče in promocijo.

Predsednik GZSBoštjan Gorjup, ki je vodil sejo, je ob tem povedal, da pozna Cantaruttija že vrsto let in je pohvalil preteklo dobro sodelovanje. Zahvalil se mu je, da je izziv generalnega direktorja GZS sprejel.

Cantarutti je bil za generalnega direktorja GZS s štiriletnim mandatom imenovan z dnem 1. aprila 2021. Po razrešitvi mag. Sonje Šmuc bo do prihoda mag. Aleša Cantaruttija funkcijo generalnega direktorja od 1. do 31. marca opravljal Mitja Gorenšček.

Člane UO GZS je na seji preko video posnetka nagovoril tudi gospodarski ministerZdravko Počivalšek.Kot je povedal, znaša vrednost vseh ukrepov v dosedanjih 8 protikoronskih paketih 8 mrd evrov, pri čemer je bila polovica sredstev že porabljenih. Če bo sledil 9. paket, bodo na MGRT predlagali popravke nekaterih ukrepov. O predlogih bodo predhodno razpravljali z zbornicami. Na ministrstvu izvajajo aktivnosti za zagon in okrevanje gospodarstva, vezano zlasti na sredstva nove finančne perspektive. Skupna vrednost vseh razvojnih spodbud, ki jih bo MGRT v letošnjem letu namenil gospodarstvu, bo znašala 659 mio evrov. Izvedenih bo 42 javnih razpisov, od tega 25 novih. Ti ukrepi bodo po besedah ministra vodili do boljšega poslovanja in poslovnih pogojev.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.