Mediji

Arhiv: Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS: »Vsak posameznik bi moral prevzeti odgovornost in tudi stroške testiranja, če se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje.«

Stališče GZS glede najnovejšega Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki je bil objavljen v Uradnem listu št. 146/2021 z dne 11. september 2021.

Ljubljana, 13. 9. 2021 - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozdravlja odločitev Vlade RS, da se kljub poslabšanju epidemiološke situacije v RS gospodarskih dejavnosti ne zapira, ter da gospodarstvo lahko posluje pod zagotavljanjem pogoja PCT v čim večjem obsegu. Na GZS zagovarjamo čim večjo precepljenost prebivalstva proti COVID-19 ter spodbujanje zaposlenih k cepljenju, saj bomo le na ta način zagotovili odprtost države tudi v jesenskem in zimskem obdobju.

V zvezi z zadnjim vladnim odlokom, ki bo začel veljati s 15. 9. 2021, pa smo na GZS kritični do odločitve vlade, da se strošek testiranja vseh zaposlenih prenese na delodajalce. Ocenjujemo, da delodajalci ne morejo kriti stroškov testiranja zaposlenim, ki se ne želijo odločiti za brezplačno alternativo – cepljenje. Po našem mnenju naj vsak posameznik nosi odgovornost za svojo odločitev ter s tem tudi za stroške testiranja, v kolikor se ne odloči za cepljenje in za to nima utemeljenih zdravstvenih razlogov. Obenem poudarjamo, da testiranje zaposlenih v vseh dejavnostih za delodajalce poleg velike stroškovne obremenitve predstavlja tudi dodatno časovno in organizacijsko ter kadrovsko obremenitev. Glede na primerjavo držav EU je precepljenost prebivalstva v RS pod evropskim povprečjem, in sicer znaša 48,7 %, v EU pa znaša 63 %. Zato smo mnenja, da je potrebno od kolektivne odgovornosti tudi v Sloveniji preiti na osebno odgovornost vsakega posameznika.

Dodatno bi radi opozorili tudi na dejstvo, da gospodarstvo ne more slediti hitrim in nejasnim spremembam vladnih odlokov, ki ne predvidevajo ustreznega prehodnega obdobja za gospodarstvo, saj se ob vsaki uveljavitvi odloka izpostavi veliko nerešenih vprašanj. Vsaka sprememba odloka namreč za posamezno podjetje predstavlja velik kadrovski, organizacijski in finančni zalogaj. Glede na to, da se s 15. 9 .2021 za vse zaposlene v RS vzpostavlja pogoj PTC za opravljanje dela, pa se nam zastavlja tudi vprašanje, ali je na trgu dovolj testov za samotestiranje.

Video izjava generalnega direktorja GZS mag Aleša CantaruttijaFotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.