Mediji

Arhiv: Slovensko-poljska blagovna menjava: Bomo letos presegli dve milijardi?

Ljubljana, 12. oktober 2021 - Polletni kazalci o blagovni menjavi Slovenije s Poljsko nakazujejo na to, da bi do konca letošnjega leta le-ta lahko presegla okroglo številko. Kar je še bolj navdušujoče, je dejstvo, da je obseg našega izvoza večji od uvoza iz te države. Tudi o teh ugodnih trendih in številkah je tekla beseda na današnjem delovnem srečanju generalnega direktorja GZS Aleša Cantaruttija s poljskim veleposlanikom Krzysztofom Olendzkim.

Sogovornika sta se strinjala, da kriza povezana s covidom-19 očitno ni v (pre)veliki meri vplivala na rast izvoza na obeh straneh, saj številke vztrajno rastejo.

Verjetno so k temu pripomogle tudi skupne aktivnosti, ki sta jih GZS in Veleposlaništvo Poljske v sodelovanju z ostalimi slovenskimi in poljskimi deležniki organizirali in izvedli v preteklih letih. Obiski gospodarskih delegacij, seminarji in spletna b2b srečanja, obiski in srečanja visokih predstavnikov, pomoč podjetjem so samo nekatere od aktivnosti, ki so verjetno prispevale k temu, da imate obe državi druga drugo visoko na seznamu trgov, kjer vidita možnosti za nadaljnjo širitev gospodarsko trgovinskega sodelovanja.

Veleposlanik Olendzki je izpostavil načrtovan obisk poljske delegacije s področja IT sektorja, ki naj bi Slovenijo obiskala v mesecu novembru, hkrati pa je predlagal širitev sodelovanja med državama na področju transporta in logistike. V okviru srečanja je poljski veleposlanik omenil tudi možnost  poglobljenega sodelovanja s Podkarpatsko regijo na JV Poljske, kar bi lahko predstavljalo tudi dobro dodatno priložnost za sodelovanje s sosednjo Ukrajino.

Generalni direktor Cantarutti je veleposlanika Olendzkega seznanil tudi o sestanku, ki ga je preko spleta pred dnevi imel z g. Kłoczkim, novim predsednikom Poljske gospodarske zbornice, kjer sta se obe strani dogovorili, da bosta nadaljevali z izvajanjem skupnih aktivnosti tudi v prihodnjem letu, ko bi naj ponovno zaživeli obiski gospodarskih delegacij na obeh straneh.

 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.