Mediji

Arhiv: Skupna izjava za javnost GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS - nujna seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide

Pred 60. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialo in invalide, katere sklic je zahtevala SD, in bo v ponedeljek 25.10.2021, so GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS na predsednico Odbora, Evo Irgl, člane Odbora in vabljene, vseh 5 delodajalskih organizacij, članic ESS, naslovili naslednje stališče:

"Spoštovana predsednica Odbora, gospa Eva Irgl,
Spoštovani člani Odbora,

V imenu Gospodarske zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije se zahvaljujemo za vabilo na 60. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide 25.10.2021, hkrati pa vas obveščamo, da se seje odbora delodajalci - socialni partnerji, člani Ekonomsko socialnega sveta, ne bomo udeležili.

Načinu obravnave višine minimalne plače in z njo povezanega izračuna minimalnih življenjskih stroškov v Državnem zboru (ponovno) brez kakršnega koli predhodnega socialnega dialoga ostro nasprotujemo. Po enaki analogiji je bil namreč sprejet trenutno veljavni Zakon o minimalni plači v letu 2018, ki je pustil neizbrisne negativne posledice tako na socialnem dialogu kot predvsem v gospodarstvu. Tako za delodajalce kot sindikate in tudi za ministrstvo za delo je minimalna plača ključna kategorija, ki bi morala biti predhodno vsaj obravnavana med socialnimi partnerji. K temu nas zavezuje tudi s strani Republike Slovenije ratificirana konvencija Mednarodne organizacije dela.

Ob nastali blokadi delovanja Ekonomsko socialnega sveta apeliramo na vas, da ključna kategorija določanja stroškov dela v gospodarstvu – to je minimalna plača – znova najprej postane del dogovora socialnih partnerjev in ministrstva za delo, in ni prepuščena ponovno zgolj političnemu odločanju.

S spoštovanjem,

Združenje delodajalcev Slovenije
Gospodarska zbornica Slovenije
Trgovinska zbornica Slovenije
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije"

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.