Mediji

Arhiv: Ugotovitve KPK: Izjava mag. Aleša Cantaruttija

"Glede na ugotovitve KPK lahko izjavim, da sem takrat ravnal po svoji vesti, z najboljšimi nameni in v želji, da bi Zavodu blagovnih rezerv ob izbruhu epidemije covida-19 čimprej zagotovili potrebno zaščitno opremo za Sloveniji. Če bi bil danes postavljen v tak položaj, bi ravnal enako.

Na MGRT, tudi osebno, sem prejemal klice iz slovenskih bolnišnic, naj zagotovimo dodatne količine kisikovih enot, ki jih bodo potrebovale ob morebitnem zaostrovanju razmer. Zavod blagovnih rezerv je bil takrat že brez direktorja, gospoda Toneta Zakrajška, ki je zbolel za covidom. Zavod je bil zelo neodziven, saj se je znašel pred izjemno zahtevno nalogo zagotovitve zaščitne medicinske opreme, kar ni njegovo osnovno poslanstvo, in predvsem z nesposobnim namestnikom direktorja.

Ne zanikam, da sem na Zavod ENKRAT poklical in poslal nekaj mailov ter jih prosil, naj vendarle poskrbijo za »papirologijo« glede pogodbe z dobaviteljem kisikovih enot, slovenskim podjetjem Medicop. Niti slučajno ni bil moj namen favoriziranje posameznega podjetja, dejstvo pa je, da je kisikove enote v tistem trenutku ponujal le Medicop.

Vojne razmere na globalnem trgu medicinske opreme so botrovale hitremu odzivanju in prepričan sem, da sem storil samo tisto, kar bi vsak normalen človek, ki mu ni vseeno za Slovenijo in bi se znašel na mojem mestu. Žal že dolgo ugotavljam, da bi bilo zame bolje, če bi se zaprl v pisarno in izklopil telefon.

Spoštujem KPK kot institucijo, niti slučajno pa se ne strinjam z očitanimi obtožbami o preseganju pooblastil, saj menim, da Komisija ni upoštevala vseh razmer, v katerih smo na MGRT takrat delovali in sprejemali odločitve."

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.