Mediji

Arhiv: Z ministrom Vizjakom o povračilu posrednih stroškov emisij kot kratkoročnem ukrepu za omilitev posledic dviga cen energentov

Minister Andrej Vizjak in njegovi sodelavci z Ministrstva za okolje in prostor so v ponedeljek, 24. oktobra, na sestanku s predstavniki GZS – predsednikom Tiborjem Šimonko, izvršno direktorico Vesno Nahtigal in glavnim ekonomistom GZS Bojanom Ivancem - obravnavali predlog GZS o prerazporeditvi porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe. Ta je po mnenju slovenskega gospodarstva edini način kratkoročnega reševanja drastičnega dviga cen energentov. Minister Vizjak meni, da je za odločitve o predlaganem ukrepu pristojno Ministrstvo za gospodarstvo. Pač pa je zagotovil, da bodo na MOP še v letošnjem letu pripravili Uredbo za povračilo posrednih stroškov emisij, za katero si gospodarstvo prizadeva že osem let.

GZS je na Ministrstvo za okolje in prostor naslovila pobudo za prerazporeditev porabe sredstev iz Sklada za podnebne spremembe in konkreten predlog sheme za najbolj prizadeta podjetja. Rebalans porabe sredstev iz Podnebnega sklada je 13. oktobra izpostavila kot najpomembnejši kratkoročni ukrep tudi Evropska komisija. Minister Vizjak in njegovi sodelavci so na ponedeljkovem sestanku sicer prisluhnili argumentom gospodarstva, a menijo, da za odločanje o predlaganem ukrepu ni pristojno Ministrstvo za okolje in prostor, pač pa Ministrstvo za gospodarstvo.

Sicer pa je GZS je že v začetku oktobra predsednika Vlade in pristojna ministrstva pozvala k ukrepanju za omilitev posledic enormnega dviga cen energentov. Predlagala je konkretne kratkoročne, sistemske in dolgoročne ukrepe, ki bi jih morala država nemudoma izvesti. Naslovniki se na pobude GZS kot reprezentativnega glasu gospodarstvenikov do sedaj še niso aktivno odzvali. Predstavniki GZS bodo vztrajali pri zahtevah in argumentiranih predlogih gospodarstva. Čim prej jih želijo osebno predstaviti tudi ostalim ministrstvom.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.