Mediji

Arhiv: Začel se je že 32. posvet Poslovanje z nepremičninami – tokrat v hibridni obliki

Posvet se je začel z razpravo o ukrepih stanovanjske politike, ki sta se je udeležila tudi ministra Zvonko Černač in Janez Cigler Kralj. Minister Andrej Vizjak pa se je kot resorni minister za neudeležbo opravičil, saj se ravno te dni mudi na podnebni konferenci v Glasgowu. Namesto njega je udeležence posveta pozdravil državni sekretar Robert Rožac.

Branko Potočnik, predsednik UO GZS-ZPN, je uvodoma izpostavil, da je bila v zadnjem letu sprejeta novela Stanovanjskega zakona, ki je prinesla nekaj pomembnih novosti. Prav nobenega premika pa ni bilo narejenega pri ureditvi položaja nepremičninskih posrednikov. 

Generalni direktor GZS, mag. Aleš Cantarutti, je potrdil, da je "stanovanjska politika področje, ki vselej zahteva temeljno in temeljito razpravo." Dotaknil se je tudi aktualnih razmer in ponovno poudaril, da si GZS vseskozi prizadeva, da gospodarstva ne bi zapirali in da bi mu ob spoštovanju vseh ukrepov omogočili koliko toliko odprto delovanje tudi v prihodnje.

Na osrednjem omizju so udeleženci spregovorili o izvedenih in načrtovanih ukrepih stanovanjske politike, o evropskih sredstvih, ki jih bo država v okviru Načrta za okrevanje in odpornost namenila reševanju stanovanjske problematike in o pričakovanjih stroke. Udeleženci so pozdravili dosedanje ukrepe, a poudarili, da nas za rešitev stanovanjskega vprašanja čaka še precej dela. Ob tem so poudarili, da je za učinkovito reševanje velikega primanjkljaja stanovanj, poleg javnih sredstev treba zagotoviti tudi večjo aktivacijo zasebnega kapitala. Spregovorili so tudi o potrebi nadaljnje reforme Stanovanjskega zakona in v zvezi s tem sprejeli določene zaključke.

V nadaljevanju programa so predstavniki Stanovanjskega sklada Republike Slovenije udeležencem predstavili načrte za izvajanje javne najemne službe, ki je bila uvedena z letošnjimi spremembami Stanovanjskega zakona, sklad pa jo bo začel izvajati v prihodnjem letu.

Vse navedene teme so vzbudile precejšnje zanimanje javnosti, saj gre za rešitve, ki jih stroka že dolgo pričakuje.

Posvet se bo v popoldanskem času nadaljeval z razpravo o premoženjskih davkih v Republiki Sloveniji in z omizjem, na katerem bodo strokovnjaki spregovorili o t. im. digitalni preobrazbi prostora.

Jutri bodo udeleženci delo nadaljevali v okviru štirih sekcij, in sicer:

-        Sekcije za upravljanje nepremičnin,

-        Sekcije za promet z nepremičninami,

-        Stanovanjske sekcije in

-        Sekcije za vrednotenje in ocenjevanje nepremičnin.

Od jutrišnjega programa velja izpostaviti predvsem mednarodno okroglo mizo v okviru Stanovanjske sekcije, na kateri bodo strokovnjaki razpravljali o dobrih praksah na področju stanovanjske politike v nekaterih državah EU, in na okroglo mizo v okviru Sekcije za vrednotenje in ocenjevanje nepremičnin, na kateri bodo pretresali avtomatizacijo ocenjevanja nepremičnin na Balkanu. Sicer pa se bodo lahko udeleženci seznanili s številnimi zakonskimi novostmi in prejeli odgovore na nekatera druga aktualna vprašanja.

Tudi letos bodo organizatorji posveta pristojnim ministrom posredovali zaključke posveta s posameznih obravnavanih področij in od njih skušali pridobiti ustrezne odzive.

Zaključke posveta bodo s soorganizatorji predstavnikom resornih ministrstev in politike ter drugim deležnikom predvidoma predstavili na dogodku Portorož po Portorožu, ki bo potekal v sredo, 1. decembra, in sicer v celoti virtualno.

Dodatne informacije: Boštjan Udovič, direktor GZS - ZPN, bostjan.udovic@gzs.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.