Mediji

Arhiv: Začenja se 37. Slovenski knjižni sejem

Danes ob 18. uri se uradno začenja 37. Slovenski knjižni sejem s sporočilnim naslovom: Knjige povezujejo. Zaradi epidemioloških razmer bo že drugo leto zapored potekal le v spletni različici, a bo kljub temu vse do 5. decembra ponujal pester nabor dogodkov z eminentnimi avtorji in možnost spletnega sejemskega nakupa odlične knjižne bere. Slovenski knjižni sejem organizira Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS. 

Na največjem in najpomembnejšem dogodku slovenske knjižne produkcije se bo predstavilo več kot 60 založnikov, z več kot 60 knjižnimi dogodki, kar je skoraj trikrat več kot lani. Da je število dogodkov tako bogato, je omogočila tudi Javna agencija za knjigo.

Dogodki se bodo predvajali na štirih spletnih prizoriščih, ki smo jih poimenovali po prizoriščih v Cankarjevem domu. 

Na Cicifestu, Pisateljskem odru, v Cankarjevi kleti in na Pogovorni postaji bodo številni eminentni gostje. V ospredju bodo avtorji, ki so v zadnjem obdobju s svojimi deli zaznamovali slovensko knjižno krajino: Anja Mugerli, Erica Johnson Debeljak, Suzana Tratnik, Luna Jurančič Šribar, Bronja Žakelj, Samo Rugelj, Aljoša Bagola, Miha Šalehar, Goran Vojnović, Anja Štefan, Andrej Rozman – Roza, Boštjan Gorenc - Pižama … Podrobnejši opis je na tej povezavi.

Podeljene bodo tradicionalne sejemske nagrade: Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo na področju založništva, nagrada Kristine Brenkove za najboljšo slikanico, nagrada za najboljši prvenec, nagrada za Naj knjigo leto.

Ob priložnosti Slovenskega knjižnega sejma je generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti dejal: "V času, ko je življenje drugačno, ko se soočamo s številnimi omejitvami, je lahko prav knjiga naša zvesta sopotnica. Zato je prav , da jo čim pogosteje vzamemo v roke in v brezčasnih zgodbah črpamo navdih in optimizem za ta čas. Žal pa razmere v knjigotržtvu in založništvu v Sloveniji niso prav nič rožnate, še manj čarobne. Gre za dejavnost, ki je med bolj prizadetimi zaradi epidemije covida-19, saj so bile knjigarne kar nekaj časa zaprte. Ob tem pa veseli, da lahko letošnje »turistične vavčerje« porabimo tudi za nakup knjig, s čimer je država veliko storila tako za založništvo kot za ljubitelje knjig. Toda vsi hrepenimo po časih, ko smo se ob knjigah lahko sproščeno družili. Tudi zato mi je zelo žal, da smo že drugo leto zapored tradicionalni Slovenski knjižni sejem prisiljeni izpeljati »on-line«, torej na spletu, brez pristnega stike med avtorji, založniki in bralci oziroma ljubitelji knjig. Bomo pa na Gospodarski zbornici Slovenije resno razmislili o tem, da bi knjižni sejem oziroma vsaj njegovo regionalno različico v živo izpeljali že spomladi."

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.