Mediji

Arhiv: Gospodarstvo talec višjih stroškov energentov, žrtev so sredstva za razvoj in investicije

Visoki dvigi cen energentov, predvsem električne energije in zemeljskega plina, gospodarstvo postavljajo pred nepredstavljive izzive. To sicer še zlasti velja za energetsko intenzivna podjetja, se pa v zadnjih tednih s tem soočajo tudi številni drugi gospodarski subjekti. Na današnji novinarski konferenci GZS so predstavniki nekaterih najbolj prizadetih dejavnosti spregovorili o težavah, ki jim jih dvig cen energentov povzroča. Predstavljen pa je bil tudi predlog sheme pomoči podjetjem, ki jo je pripravila GZS.

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti je uvodoma izpostavil problematiko visokega dviga cen energentov, ki pomeni veliko breme za pomemben del gospodarstva. To predstavlja "hrbtenico gospodarskega ekosistema". GZS je na to vlado in pristojna ministrstva opozorila že v začetku oktobra, pripravila predloge ukrepov, sedaj pa tudi nadgradila predlog konkretne sheme podpore najbolj prizadetim podjetjem. Dodal je, da »smo morda res od naše vlade kot predsedujoče Svetu EU pričakovali nekaj več aktivnosti, da bi v okviru EU dosegli bolj odločen odziv. Ne samo za gospodinjstva in fizične uporabnike … Za evropsko gospodarstvo je ta del industrije vendarle zelo pomemben.« Pričakuje, da bo slovenska vlada porast cen energentov izpostavljala kot pereč problem in se bo skušala "izoblikovati koalicija energetsko intenzivnih gospodarstev znotraj EU, ki bi učinkovito dosegla ne tako anemičen odziv na to situacijo.« Kot je dodal, želi GZS s konkretnimi predlogi pomagati odločevalem, da se pripravijo konkretni ukrepi.

Svoje videnje so na novinarski konferenci prikazali predstavniki živilske, jeklarske in papirne industrije - podpredsednik GZS in direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, Slavko Kanalec, izvršni direktor za proizvodnjo, tehnologijo in investicije v SIJ Group ter tehnični direktor v podjetju Goričane Janez Gale.

Glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc je podrobneje predstavil predlog sheme pomoči podjetjem, ki jo je pripravila GZS (gradivo je na povezavah kot ppt in dokument).

Predlog sheme pomoči (ppt)

Predlog sheme pomoči (dokument)

 

Video izjave govorcev na današnji novinarski konferenci:

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti

Izidor Krivec, podpredsednik GZS in direktor Celjskih mesnin

Slavko Kanalec, izvršni direktor za proizvodnjo, tehnologijo in investicije, SIJ Group

Janez Gale, tehnični direktor, Goričane

Glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.