Mediji

Arhiv: Vojna v Ukrajini: Poleg skupine podjetij GZS oblikovala še interno skupino za pomoč prizadetim članom

»Vse oči so v teh dneh uprte v Ukrajino. Tudi na GZS z zaskrbljenostjo in grozo spremljamo dogajanje v Ukrajini in najostreje obsojamo rusko vojaško agresijo na sosednjo, suvereno državo. Zato sprejemamo in podpiramo vse sankcije, ki jih je in jih še bo uvedla Evropska unija proti Rusiji«, ponovno poudarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Poleg v petek oblikovane skupine podjetij za Ukrajino, Rusijo in Belorusijo se je na GZS danes oblikovala tudi specializirana interna delovna skupina, ki si bo prizadevala v največji možni meri pomagati slovenskim podjetjem, članom, najti odgovore na trenutno najbolj pereča poslovna vprašanja ter poiskati nove poslovne priložnosti na drugih tržiščih.

Številna slovenska podjetja, ki so tesno vpeta v poslovne odnose z obema državama, z veliko zaskrbljenostjo opazujejo vojno med Ukrajino in Rusijo. Ob nepredstavljivih človeških tragedijah in nevarnostjo za življenja opozarjajo na nepredvidljive – posredne in neposredne - posledice tako vojne kot uvedenih sankcij na poslovanje.

Kot pravi mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS, bo GZS v teh razmerah skušala svojim članom čim bolj pomagati. Tako je v stalnih stikih s podjetji, ki imajo težave z dobavami in plačili v obe smeri, ki so jim tovornjaki obtičali na ukrajinskem ozemlju ali pa se soočajo z drugimi negotovostmi pri poslovanju … Svojim članom bo po potrebi izdala potrdilo o obstoju okoliščin višje sile, v kolikor ga bodo potrebovali pri svojem poslovanjem.

 

***

Blagovna menjava Slovenije z Ukrajino in Rusijo

Izvoz Slovenije v Rusijo je v 2021 po oceni Analitike znašal 840 mio EUR. To je predstavljalo 2,2 % celotnega izvoza, še 10 let nazaj pa 3,7 %. V izvozu prevladujejo zdravila, kemični izdelki in gospodinjski aparati, v uvozu pa naftni plini, kemični izdelki in valjani izdelki iz železa. Slovensko gospodarstvo je do konca leta 2020 prejelo za 169 m EUR ruskih investicij (železarstvo in jeklarstvo, turizem, bančništvo) in v Rusko federacijo investiralo 470 m EUR (farmacija, logistika).

V Ukrajino smo v 2021 izvozili za 240 mio EUR, kar je predstavljalo 0,6 % izvoza. Pred 10 leti je bil delež izvoza 1 %. Tudi za Evropo kot celoto se je pomen izvoza v Rusijo in Ukrajino v zadnjih letih zniževal. Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu so zdravila in gospodinjski aparati, v uvozu pa valjani izdelki iz železa in les za ogrevanje in embalažo. Od pomembnejših ukrajinskih investicij v slovensko gospodarstvo omenimo Perutnino Ptuj, statistično zaznanih investicij slovenskih podjetij v Ukrajino ni.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.