Mediji

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem


Gorenjska je danes bogatejša za 6 zlatih, 8 srebrnih in 1 bronasto priznanje, ki jih je GZS – Regionalna zbornica Gorenjska ob boku s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z MGRT in SPIRIT podelila najboljšim inovacijam v regiji. Podeljeni sta bili tudi nagradi za izziv 2022: Z INOVACIJAMI PRESEGAMO MEJE. Štiri najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti.

Kot lansko je tudi letošnje leto posebno. Minilo je namreč v duhu epidemije, kateri se tudi inovatorji niso mogli izogniti - tako imenovana nova realnost, pa vendar je bila velika večina inovacijskih projektov odlično pripravljenih, kar je bistvenega pomena za dobro in jasno predstavitev ter ocenjevanje. Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske za leto 2022 se je odzvalo 14 podjetij, s skupaj 15 prijavljenimi inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj so se upoštevali projekti, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti, ter so obenem uspešno uporabljeni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo preko 130 inovatork in inovatorjev ter več skupin.

Zbrane inovatorje so nagovorili gostiteljica Janka Planinc, predsednica Upravnega odbora pri Regionalni zbornici Gorenjska, mag. Aleš Cantarutti, generalni direktor GZS, dr. Sanela Banović Peresciutti, gastroenterologinja in motivacijska govornica, Stanislav Jakelj, predsednik ocenjevalne komisije pri GZS Kranj. Predstavili so se dijaki skupine LePoše, ki so izdelali ovitek za mobitel, ki nas ščiti pred elektromagnetnim sevanjem ter hkrati ščiti tudi podatke na naših bančnih karticah, ki jih velikokrat shranjujemo poleg telefona. Podporo pa so prav posebej za inovatorje nudili strokovnjaki iz Urada za intelektualno lastnino.

 

Ne glede na to, ali je podjetje prejelo le pohvalo ali priznanje z bronastim, srebrnim ali zlatim leskom, so vsi zmagovalci! Zavedati se je potrebno, da so inovacije izrednega pomena za razvoj gospodarstva, saj so nosilke nastajanja sprememb v podjetju in predstavljajo najpomembnejši element podjetništva. Nagrajeni inovatorji bodo definitivno postali bolj prepoznavni in bodo tako še naprej promovirali kulturo inoviranja v svojih regijah. Zato vsem inovatorjem iskrene čestitke, zlatim, ki bodo tekmovala na državnem nivoju, pa kar največ uspeha!

 

ZLATA PRIZNANJA

 

Podjetje: SIJ Acroni d.o.o.

Inovacija: SIDUR 400 – ko z manj dosežeš več!

Ekipa: Andrej Skumavc, Jan Foder, Stanislav Jakelj, Danijel Mitrović, Jani Novak, Erika Bricelj, Grega Klančnik, Metka Šuštaršič, Mina Kralj

Z inovacijo se družba SIJ Acroni še močneje postavlja ob bok največjim proizvajalcem specialne obraboodporne pločevine. Cilj inovacijske ekipe je bil predvsem usmerjen k prednostim za končnega uporabnika, t.j. zmanjšati vsebnost legirnih elementov in na ta način vplivati na izboljšano varivost in preoblikovalnost jekla. Dodatno so stabilizirali proces vročega valjanja plošč nazivne debeline šest milimetrov in s tem pridobili dodaten krog kupcev. Z rezultatom te inovacije so zmanjšali obremenitev za okolje in nenazadnje znižali proizvodne stroške za izdelavo jekla.

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Podjetje: Domel d.o.o.

Inovacija: EC mokro suha sesalna enota

Ekipa: Borut Mohorič, Simon Zgaga, Igor Markič, Nataša Dolenec, Marjan Kokalj, Roman Prezelj, Peter Korošec, Aleš Leben, Tadej Jensterle, Luka Benedičič, Katarina Prezelj, Ivan Mrljak, Robi Mesec, Andrej Biček, Jure Benedičič, Klemen Polak, Matic Vraničar, Janez Marguč, Andreja Zadravec, Miha Tavčar, Luka Markelj, Andreja Grohar, Lara Bernik, Tomaž Čemažar, Blaž Benedik, Jakob Šuštar, Andrej Potočnik, Miha Ogris, Danijel Rodič, Irena Megušar, Petra Lotrič, Janez Luznar ml., Urban Gartnar, Peter Preložnik, Matej Tadina, Jernej Trojar, Blaž Potočnik, Branko Ozebek, Janez Rihtaršič, Jurij Pfajfar (NELA)

V 2020 je Domel imel v zaključni fazi razvoja lasten EC motor z možnostjo modularne izdelave. Vse manjši gabariti in poraba strateških materialov na enoto izhodne moči in čim večja energetska učinkovitost kličejo po novih priložnostih, ki jih je Domel videl v novih strateških tehnologijah, ki zahtevajo nove konstrukcijske pristope, hkrati pa prinašajo konkurenčno prednost. Ključnega pomena je nova v Domelu razvita tehnologija laserskega balansiranja in uvedba laserskega varjenja plastičnih materialov, ki nadomešča lepila. S tem projektom je sovpadal tudi razvoj nove EC sesalne enote za ameriškega kupca, ki je do sedaj imel lastno proizvodnjo. V korona času so na daljavo razvili vrhunsko sesalno enoto s presežki.

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Podjetje: Iskraemeco, d.d.

Inovacija: Zeleni pingvin

Ekipa: Mojca Markizeti, Hossam Zaimi, Mariia Iglova Andreuzzi, Vladimir Milošević, Lara Šarabon Štojs, Robi Zorman

Zeleni pingvin rešuje okoljske in družbene izzive. Je rešitev namenjena pametnim mestom in njihovim prebivalcem (primarno šolam, lahko pa tudi mnogo širše). Nudi podporo pri doseganju ogljične nevtralnosti z uporabo pametnih tehnologij, realnih podatkov porabe resursov in s pomočjo izobraževanja in vključevanja učencev v igrifikacijo. Učenci s pomočjo Zelenega pingvina tekmujejo v zmanjševanju ogljičnega odtisa s pomočjo zmanjšanja porabe virov. Podatki so preračunani na oprijemljiv, razumljiv in zabaven način.

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Podjetje: Primož Pori s.p.

Inovacija: Pripomoček za vadbo Infinity Movement

Ekipa: dr. Primož Pori, Gašper Kovač, Matjaž Černec

Inovacija predstavlja kakovosten, dovršen ter vsestransko uporaben produkt, ki posega na področje gibalnega učenja, vadbe koordinacije gibanja, hitrosti, agilnosti ter ravnotežja. Namenjen je predvsem športnim trenerjem, trenerjem za telesno pripravo, vaditeljem športne rekreacije, učiteljem športne vzgoje ter drugim športnim delavcem, ki želijo v svoj način dela z otroki in mladino, vrhunskih ali rekreativnih športnikih ter s starostniki vpeljati bolj inovativne, učinkovitejše ter raznolike pristope k telesni vadbi. Produkt ima lahko široko uporabno vrednost tudi v medicinski stroki, predvsem na področju fizikalne ter delovne terapije.

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Podjetje: Knauf insulation d.o.o.

Inovacija: Razvoj mehanskih lastnosti kamenih vlaken na mikro in makro nivoju za izdelek PBE Board Lite

Ekipa: Milan Grašič, dr. Gorazd Šebenik, Aleš Bernik, Sašo Fekonja, mag. Iztok Costantini, mag. Borut Vezočnik

Inovacija je povezana s pripravo kamenih vlaken na mikro in makro nivoju, s katerimi so uspeli izboljšati mehanske lastnosti izdelkov na PBE segmentu. Podjetju je PBE Board Lite omogočil zgoden vstop na ciljne trge, kupcem, ki se trenutno srečujejo s pomanjkanjem materiala in inflacijo pa dostopen produkt, ki dosega vse zahtevane mehanske in toplotne lastnosti panela. Zaradi zmanjšane gostote materiala ob enakih oz. podobnih mehanskih lastnostih napram prejšnjim generacijam PBE izdelkov pa govorimo tudi o izboljšanem vplivu proizvodnega cikla na okolje.

 

Podjetje: ADC sistemi d.o.o.

Inovacija: ADC krmilnik

Ekipa: ADC team

ADC krmilnik je naprava, zasnovana za brezžično upravljanje električnih senčil z uporabo mobilnega telefona, tabličnega računalnika, spletnega portala, glasovnega upravljanja ali pa stikala/tipala. Krmilnik je sodobna in edinstvena rešitev, saj za svoje delovanje potrebuje le elektriko in domače Wi-Fi omrežje. Je edinstvena na trgu. Upravlja se jo z aplikacijo – lasten razvoj, ki se lahko namesti na tablico ali na telefon. Njena največja prednost je enostavnost.

 

SREBRNA PRIZNANJA

 

Podjetje: Polycom d.o.o.

Inovacija: Krogelni zglob 3K

Ekipa: Sebastjan Sternad, Karla Smolej, Štefan Ančimer, Miro Rešek, Tadej Vuga

Tehnični problem, ki ga rešuje inovacija, je takšna konstrukcija funkcionalnih delov krogelnega zgloba in izbor materialov za te funkcionalne dele, ki omogoča prenos aksialnih sil, obenem pa zagotavljajo omejeno vrtenje posameznih elementov. Vsi funkcionalni deli vrtljive zveze so izvedeni na način, da jih je možno serijsko proizvajati s tehnologijo injekcijskega brizganja polimerov. Izziv omejenega vrtenja med prirobnico in ohišjem je rešen z ustreznim izborom parjenih materialov.

 

Podjetje: Domel d.o.o.

Inovacija: Puhalo s krmiljem za recirkulacijo vodika pri gorivnih celicah

Ekipa: Marjan Kavčič, Jani Šuštar, Martin Eržen, Jaka Mohorič, Valerija Šmid, Martina Bogataj, Tomaž Pegam, Jaka Lušina, Gašper Tušek, Modelarstvo Stanonik d.o.o., KAPO d.o.o.

V okviru e mobilnosti s pomočjo gorivnih celic se tehnologija intenzivno razvija in se je potrebno stalno prilagajati in iskati nove priložnosti. Za zagotavljanje pretoka vodika v gorivnih celicah so pomembni številni dejavniki, na katere se mora odzivati EC puhalo. Tesnost puhala in učinkovit prenos vodika, posebne karakteristike in komunikacija z gorivno celico so izzivi, na katere so v Domelu odgovorili s posebnim EC radialnim puhalom in ločeno elektroniko.

 

Podjetje: Iskratel, d.o.o., Kranj

Inovacija: Modem kot storitev

Ekipa: Gašper Berčič, Dejan Čimžar, Uroš Habič, Gregor Smolej, Gregor Avšič, Simon Čimžar, Miha Jeler, Borut Kuhar, Matjaž Zelič, Ivana Žolgar, Mitja Golja, Urška Karlin, Kaja Krajnc Oblak, Damjan Pliberšek, Renata Žnidaršič

Inovacija je posebna reorganizacija naročanja izdelkov, upravljanja sprememb, proizvodnje in logističnih storitev za dobavo velikih serij prilagojenih izdelkov B2B strankam. Inovacija močno skrajšuje dobavne roke, znižuje stroške proizvodnje, izboljšuje kakovost, zmanjšuje napake, omogoča dostop do trgov malih in srednje velikih telekomunikacijskih operaterjev FTTH ter povečuje obseg in dobičkonosnost močnega poslovnega segmenta Iskratela. Je razvijajoča se reorganizacija poslovnega modela, ki išče pot za premik poslovanja podjetja na višjo raven in se odziva na številne izzive iz vse bolj izrazitega VUCA sveta.

 

Podjetje: SRC Infonet d.o.o.

Inovacija: MEDISKOP

Ekipa: Lado Modic, Nataša Planinc, Žiga Hočevar, dr. Denis Pavliha, Aleš Razinger (Codemonkee d.o.o.), prim.dr. Aleksander Stepanovič (ZD Škofja Loka)

MEDISKOP je varna tehnološka informacijska platforma v oblaku, ki po načelih Health 5.0 omogoča komunikacijo med različnimi informacijskimi sistemi zdravstvenih ustanov in digitalno izmenjavo zdravstvenih dokumentov in podatkov zdravnikom in pacientom. Zaradi svoje modularne zasnovanosti izboljšuje uporabniško izkušnjo zdravnika, ki mu v obliki mikro e-storitev oz. appov omogoča obravnavo pacienta na daljavo ali kreiranje in varno komuniciranje zdravstvene dokumentacije, kar prispeva k večji dostopnosti do storitev, postavlja pacienta v središče in ustvarja prihranke v zdravstvenem sistemu. Uporabniška izkušnja je intuitivna in enostavna in ne zahteva posebnega predznanja.

 

Podjetje: SIJ Acroni d.o.o.

Inovacija: Tehnološki razvoj jeklarskih procesov na nerjavnem jeklu za zeleni preboj

Ekipa: Grega Stare, Andraž Pongrac

Podjetje je z razvojem procesa dodajanja lastnega težkega povratka v AOD konvertor pozitivno vplivalo na zmanjšanje ogljičnega odtisa. Izpusti CO2 so se znižali kar za 120t na letnem nivoju. Z inovacijo so uspešno obvladali temperaturo procesa in znižali porabe dušika. Tehnološki razvoj procesa jim je omogočil dvig končne mase taline na nerjavnem jeklu. S tem so se znižali fiksni specifični stroški pretaljevanja v EOP, zmanjšala se je poraba električne energije, izboljšali so izplen povratka za 3%. Obenem pa so v enakem proizvodnem času izdelali več ton taline, kar je pozitivno vplivalo na produktivnost.

 

Podjetje: Lotrič meroslovje d.o.o.

Inovacija: Laboratorij za preskušanje mask SAFE

Ekipa: dr. Maja Trček, Luka Čibej, Primož Hafner, Marjetka Lotrič, Jan Gorše, Miha Zakotnik

Novi laboratorij zajema preskuse medicinskih mask ter preskušanje polobraznih mask za zaščito pred delci. Med drugim se preverja tesnjenje maske ob normalnem nošenju. Oseba z masko v solni komori opravlja določene vaje, pri čemer se spremlja koncentracija vdihanega aerosola soli skozi masko. Praktično nošenje mask se preverja še s hojo po tekalni stezi, hojo v počepu ter z opravljanjem dela, kot je pretresanje sekancev v zaboj ter hoje po tekalni stezi in hoje v počepu ter drugi zanimivi preskusi, pri katerih se preverja gorljivost maske, predihavanje skozi masko, zadrževanje bakterij ali sintetične krvi pri prehodu skozi masko in drugo.

 

Podjetja: Domel d.o.o., CULT d.o.o., COMTRON d.o.o.

Inovacija: Sistem e-kolo Octane 112

Ekipa: Domel: Andraž Štefanič, Gregor Vidmar, Tadej Abina, Miha Benedik, Aleš Eržen

CULT: Uroš Gnezda, Matjaž Debelak

COMTRON: Ivan Selar, Matej Borovec, Mufid Škahić, Marko Selar, Gregor Maček (Iksor d.o.o.)

Domelovi kolesarski entuziasti, ki so sodelovali pri razvoju e-pogona za gorska kolesa so s povezovanjem slovenskih podjetij naredili nov korak pri e-mobilnosti. Rezultat je slovensko e-kolo eCult Octane 112, ki z odličnimi karakteristikami ponuja največ za vložen denar. Način prodaje in servisne podpore pomeni odlično promocijo slovenskemu izdelku, kjer z Domelovo blagovno znamko pomagajo pri prepoznavnosti  produkta.

 

Podjetje: TAB Systems d.d.

Inovacija: smarti®WS 1000 Lumber mega scanner

Ekipa: Aleš Šolar, dr. Andrej Zdešar, dr. Dejan Petelin, Tilen Bergant, Tomaž Bergant

Podjetje predstavlja inovacijo za uporabo v lesni industriji. Z lastnimi algoritmi umetne inteligence detektirajo različne tipe napak in lastnosti na lesenih deskah ter na podlagi pridobljenih podatkov nadzirajo žagalne in sortirne linije. V realnem času podatke prikazujejo na grafičnem vmesniku, kjer uporabniki, poleg različnih fukcij, lahko nastavljajo pravila o dovoljenih in nedovoljenih napakah/lastnostih na deskah. Proizvodnji proces postane zanesljiv, optimiziran in hitrejši.

 

BRONASTO PRIZNANJE

 

Podjetje: M SORA d.d.

Inovacija: Les-alu okno Udobje ULTIMO 

Ekipa: ekipa M SORA Mizarstvo

Gre za najnovejšo inovacijo podjetja in predstavlja model iz produktne skupine les-alu oken, ki je poravnano na obeh straneh profila. Na notranji strani v liniji krilo/okvir in na zunanji strani v liniji steklo/krilo/okvir. Gre za edini les-alu okenski model podjetja M SORA d.d., ki je na zunanji strani poravnan tako, da združuje vse tri površine, ob enem pa pri tem ne zahteva vgradnje posebnega emajliranega stekla. Učinki inovacije se odražajo tako v večji produktivnosti, kot nižji ceni in okoljskem odtisu produkta v primerjavi z vizualno primerljivim predhodnikom.

 

INOVACIJSKI IZZIV - "Z INOVACIJAMI PRESEGAMO MEJE"

Letos, ko je pred nami veliko okolijskih in družbenih izzivov, želimo osvetliti inovacije iz drugega zornega kota. Predvsem, da v izzivu izpostavimo podjetje, kjer je učinek inovacije največji bodisi v okoljskem vidiku, lahko tudi družbenem, pozitivni učinki širše v smeri digitalizacije… Pomembna je predvsem širina dosega inovacije izven podjetja. Tak izziv je letos uspel dvema podjetjema, in sicer:

 

1.      DOMEL d.o.o., CULT d.o.o. in COMTRON d.o.o. za inovacijo: Sistem e-kolo

2.      ISKRAEMECO d.d. za inovacijo: Zeleni pingvin

 

Dodatne informacije: Regionalna zbornica Gorenjska, spela.lapuh@gzs.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.