Mediji

Arhiv: Slovenija se bolj segreva od povprečja


Slovenija se bolj segreva od globalnega povprečja, saj leži na takem gegrafskem območju. Že dve leti presega s Pariškim sporazumom postavljen cilj 2°C. Pospešiti moramo nizkoogljični prehod, več moramo vlagati v raziskave in razvoj ter podpreti inovacije in prehod na nove tehnologije, se je strinjalo preko 150 udeležencev strokovnega dopoldanskega dela Okoljskega dne gospodarstva. Delati moramo tudi na povečanju medsebojnega zaupanja, se povezovati medsektorsko in multidisciplinarno.   

Izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal je uvodoma izpostavila, da »krize zadnjih let, od pandemije naprej, narekujejo spremembe v širši družbi za pravočasni in konkurenčni prehod gospodarstva na nizkoogljične tehnologije in nove poslovne modele. Spremeniti pa se mora tudi način delovanja lokalne in državne uprave, pa tudi potrošniška kultura in širša družba

Pariški sporazum, pravno zavezujoča mednarodna pogodba o podnebnih spremembah iz leta 2015, ima cilj omejiti globalno segrevanje na manj kot 2°C v primerjavi s predindustrijsko ravnjo, medtem ko si prizadeva za omejitev povečanja celo na 1,5 stopinje.

Ob predstavitvi dejanskega stanja v Sloveniji na področju podnebnih sprememb in prognozi, z več možnimi scenariji njihovega razvoja do konca stoletja, je dr. Žiga Zaplotnik s Fakultete za matematiko in fiziko, Ljubljanske univerze poudaril, da je Slovenija mejo 2 stopinj presegla že leta 2020. Opozoril je, da lahko do konca stoletja - ob zmernem ukrepanju - povprečne temperature v Sloveniji narastejo celo na skoraj 5°C.

Mag. Jan Bohinec iz Gen-I je potrdil, da energetski sektor ustvarja približno tretjino emisij TGP pri nas. Te emisije lahko občutno zmanjšamo, saj so tehnologije obnovljivih virov znane, dostopne in ekonomsko smiselne. Meni, da bi bilo najprimerneje uporabiti vse brezogljične vire, ki so na voljo. Slovensko elektroenergetiko lahko razogljičimo do leta 2040, je še dodal. Tehnološka preobrazba pa ne čaka le energetski sektor, temveč vse sektorje gospodarstva, začenši z energetsko intenzivno proizvodnjo materialov. Proces se tu ne sme ustaviti, ampak se mora nadaljevati v kmetijstvu, gozdarstvu,  prometu, potrebne pa bodo tudi družbene spremembe, ki bodo vplivale na življenje vseh nas.

Tehnologije in koncept, s katerimi se lahko en del naše energetsko intenzivne industrije, proizvodnje materialov, preobrazi že do konca tega desetletja, je predstavil dr. Tomaž Vuk iz Salonita Anhovo. Potrdil je, da možne tehnologije obstajajo, jih pa je potrebno implementirati, za kar bodo potrebni bolj učinkoviti postopki izdaje dovoljenj. Po njegovem prepričanju »se ne soočamo s krizo tehnologij, temveč s krizo zaupanja«.

Profesor dr. Jožef Medved iz ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete je poudaril pomen razvoja tistih materialov za razvoj in implementacijo nizkoogljičnih tehnologij, ki so že na voljo, kot tudi tistih, ki se šele razvijajo. Izpostavil je nujnost ohranjanja proizvodnje materialov v Evropi, zaradi njihove vloge pri zagotavljanju virov za gospodarstvo, manjših vplivov na okolje ter pomena za prihodnjo nizkoogljično preobrazbo gospodarstva in družbo prihodnosti.

Slovenski proizvajalci materialov so inovativni in že razvijajo in tudi proizvajajo vrhunske materiale, ki naslavljajo potrebe novih tehnologij. To je potrdil Stanislav Jakelj iz SIJ Acronija, ki je predstavil razvoj jekel za zeleni preboj.

Prvi del Okoljskega dne gospodarstva se je zaključil pri odpadkih. Tudi tu moramo postati bolj samozadostni. Z vidika odgovornega in etičnega ravnanja moramo poskrbeti za lastne odpadke, ki jih ni moč snovno predelati, jih pa lahko termično obdelamo in nastalo toploto koristimo, je povedal dr. Niko Samec s Fakultete za strojništvo, Univerze v Mariboru, saj zato obstajajo varne, zanesljive in preverjene tehnologije.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.