Mediji

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije v osrednjeslovenski regiji


GZS - Zbornica osrednjeslovenske regije je danes, v partnerstvu z MGRT in SPIRIT Slovenija, podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji za leto 2022. Podeljena so bila 3 zlata, 3 srebrna in 3 bronasta priznanja. Tri najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni in bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti, 20. septembra 2022 na Brdo pri Kranju.

Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam osrednjeslovenske regije za leto 2022 se je odzvalo 8 podjetij, s skupaj 9 prijavljenimi inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj so se upoštevali projekti, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti, ter so obenem uspešno uporabljeni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo preko 70 inovatork in inovatorjev ter več skupin.

 

ZLATA PRIZNANJA

 

Podjetje: LEK farmacevtska družba d.d.

Inovacija: Ferumoksitol za injiciranje

Ferumoksitol za injiciranje je zdravilo za zdravljenje dveh vrst anemije. Osnovan je na superparamagnetnem nano delcu železovega oksida, ki tvori kompleks s sladkornim ovojem, kar bistveno izboljša njegovo biološko razpoložljivost in varnost. Do sedaj je bilo bolnikom na voljo le originalno zdravilo, ki pa zaradi visoke cene bistveno zmanjša možnost zdravljenja širšemu krogu bolnikov s sodobnim nanotehnološkim zdravilom. V Leku so na podlagi lastnega znanja prvi in edini do sedaj uspešno razvili generično verzijo ferumoksitola ki jo je leta 2021 odobrila Ameriška agencija za hrano in zdravila. Uspešen razvoj samega zdravila kot tudi razvoj internega znanja na področju nano-tehnoloških zdravil sta omogočila investicijo, načrtovanje in izgradnjo obrata za proizvodnjo najsodobnejšega nano-tehnološkega zdravila za zdravljenje anemije v skladu s sodobnimi okoljskimi standardi, kar gotovo predstavlja enega izmed vrhuncev tehnološkega razvoja v Sloveniji. Ferumoksitol izdelan v Sloveniji so julija 2021 uspešno lansirali na najzahtevnejši ameriški trg. Lekovo zdravilo omogoča boljšo dostopnost zdravljenja anemije z najsodobnejšimi nano-tehnološkimi zdravili.

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Podjetje: Helios TBLUS d.o.o.

Inovacija: Trajnostni materiali za premaze prihodnosti

Trajnostni materiali za premaze prihodnosti predstavljajo novo generacijo veziv v premazni industriji. S skupino inovativnih izdelkov so občutno razogljičili končni premaz, hkrati pa optimizirali proizvodni proces, saj so enega izmed odpadnih stranskih produktov predelali in se naprej uporablja kot sekundarna surovina. Kot prvi v Sloveniji so certificirani po sistemu ISCC Plus, prek katerega še dodatno znižujejo ogljični odtis izdelkov. Inovacija jim je omogočila uspešno prodajo izdelkov z visoko dodano vrednostjo na najzahtevnejših skandinavskih trgih in državah Zahodne Evrope.

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Podjetje: LEK farmacevtska družba d.d.

Inovacija: Nova generacija razvoja celičnih linij za produkcijo podobnih bioloških zdravil

Podobna biološka zdravila so kompleksna in zelo učinkovita za zdravljenje bolezni kot so rak ali kronične vnetne bolezni. Pridobivajo jih s pomočjo produkcijskih celičnih linij, ki jim pravijo kar celične tovarne. V tej inovaciji predstavljajo prebojen nov pristop v razvoju, ki vključuje vpeljavo avtomatiziranega načina gojenja celic in vpeljavo genskega inženiringa celic za uravnavanje kvalitete podobnih bioloških zdravil. To jim omogoča hitrejši in učinkovitejši razvoj in ima zelo velik vpliv na produktivnost in stroške v razvoju in proizvodnji.

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

SREBRNA PRIZNANJA

Podjetje: LEK farmacevtska družba d.d. in Axiologo d.o.o.

Inovacija: IDEAL virtualno razvojno okolje

Sodelavci Razvojnega centra Slovenija družbe Lek so v sodelovanju s slovenskim podjetjem Axiologo razvili inovativni koncept IDEAL, virtualno okolje razvoja, ki znanstvenikom omogoča izvedbo vrste dejavnosti tehničnega razvoja in raziskav z virtualnimi eksperimenti in analizami ter zmanjša potrebo po eksperimentiranju v realnem času. Inovacija temelji na najsodobnejših pristopih napovedne analitike podatkov in strojnega učenja. Digitalna rešitev se bo uporabljala na mednarodni ravni, v več Razvojnih centrov Sandoza. Sandoz, katerega del je Lek, je s to prebojno inovacijo dodatno okrepil svoj položaj vodilne generične farmacevtske družbe v digitalni preobrazbi razvoja izdelkov.

 

Podjetje: MinTable, d.o.o.

Inovacija: Order & Pay Online

Order & Pay Online je spletna aplikacija, ki prek QR kode na mizi gostom omogoča dostop do digitalnega menija, kjer lahko naročijo vse, kar gostinec trenutno ponuja in preprosto plačajo prek spleta. Naročilo se nato prenese neposredno v POS obrata, kot da bi uporabljali Orderman ali podobno napravo. Na voljo so še Takeaway, Sobna strežba, Rezervacija miz, Navzkrižna prodaja. Vse rešitve so dodatno podprte z modulom Časovnih terminov in Kuhinjskim modulom. Rešitev je preprosta, ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, optimizacijo človeških virov in je stroškovno učinkovita.

 

Podjetje: GEN-I, trgovanje in prodaja električne energije, d.o.o.

Inovacija: Sončna skupnost GEN-I

Sončna skupnost GEN-I je najenostavnejši in hkrati najnaprednejši korak do samooskrbe z električno energijo za vse – tudi tiste v večstanovanjskih stavbah ali hišah, ki niso primerne za postavitev lastne sončne elektrarne. Podjetje GEN-I tako z novim produktom omogoča dostop do zelene energije in samooskrbo prav vsakomur. Prvi interesenti so si že do konca leta 2021 rezervirali mesto za dolgoročni najem panelov sončnih elektrarn, ki jih bodo v GEN-I postavili za skupnostno samooskrbo. GEN-I je tako prvo podjetje, ki svojim strankam omogoča najem panelov in lastno porabo elektrike v Sloveniji. Na ta način skupaj gradijo zeleno prihodnost.

 

BRONASTA PRIZNANJA

Podjetje: Kemijski inštitut

Inovacija: Neinvaziven test za preverjanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v slini

Inovacija je 'pufer' za stabilizacijo virusne RNA, združljiv z reakcijami RT-qPCR za diagnosticiranje SARS-CoV-2 v vzorcih sline. Ta proces ne zahteva predhodne izolacije RNA, kar izrazito skrajša čas obdelave vzorcev. Poleg tega inovacija rešuje probleme nedostopnosti komercialnih kompletov za ekstrakcijo RNA, in zahtevo po zdravstvenem delavcu za odvzem brisov iz nosnega žrela. Pufer ponuja dostopnejše in uporabniku prijaznejše (neinvazivno) testiranje prisotnosti okužbe s SARS-CoV-2. Test je cenejši od običajnega testa RT-qPCR in zahteva manj opreme. Diagnostična občutljivost in specifičnost sta bili določeni na vzorcih sline zbranih na COVID točki.

 

Podjetje: Urška Lan s.p.

Inovacija: Art natura

Izvirne, unikatne slike, so spodbudniki optimizma, novega zagona in uspeha.

11 let je prisotna na trgu z močnimi in blagodejnimi slikami Sun of Art. V nizu korona dogodkov, jih je začela razstavljati kar v naravi. Ob tem so nastale nove čudovite fotografije s prepletom umetnosti in naše naravne dediščine. Dodana jim je pozitivna misel za zdrav življenjski slog in dobro opravljeno delo. Slike so tisk na plošče in jih je v manjši in bolj praktični verziji z različnimi motivi pripravila tudi kot darila.

Podjetje: INTINITI, osebna rast in razvoj zaposlenih, Urška Merljak s.p.

Inovacija: Intiniti strokovna usposabljanja na doživetjih s čuječnostjo

 Inovativna metodologija edinstvenih Intiniti strokovnih usposabljanj na butičnih doživetjih z dodano vrednostjo s povezovanjem znanosti, umetnosti in narave naslavlja vsaj 5 vaših inteligenc. Spoznajte se s ključnimi elementi čuječnosti in psihoedukcije. Ob sodelovanju lokalnih ponudnikov izkustveno poskrbite za razvoj zaposlenih. Pridobite tehnike in veščine za pogled izven poznanih okvirov. S kreativnim odkrivanje  svojih avtentičnih rešitev poskrbite za trajnostne poslovne odnose, merljive poslovne rezultate, izpolnite vizijo in poslanstvo ter ustvarite dobiček podjetja.

Osrednjeslovenski gospodarstveniki v naslednjih desetletjih kljub vsem pretresom zadržano, a vendarle optimistično pričakujejo razvoj gospodarskega okolja, v katerem bodo lahko delovali bolj povezano, sodelovalno, partnersko in s tem bolj konkurenčno tako znotraj evropskega kot tudi mednarodnega okolja. Direktorica GZS - Zbornice osrednjeslovenske regije mag. Marjana Majerič je na današnji slovesnosti izrazila prepričanje, da "se nam s povezanostjo gospodarstvenikov in vztrajnostjo, ki jo premorejo, ni treba bati za osrednjeslovensko gospodarstvo. Tudi izjemne in navdihujoče zgodbe, ki jih spremljamo ob vsakoletnih inovacijah, dajejo osrednjeslovenskemu gospodarstvu dodaten zagon in (za)upanje v prihodnost."

Priznanja so na dogodku podelili gostitelj predsednik Upravnega odbora GZS Zbornice osrednjeslovenske regije Andrej BožičVesna Nahtigal, izvršna direktorica GZS za industrijsko politiko, Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in direktorica GZS Zbornice osrednjeslovenske regije, mag. Marjana Majerič.

Hkrati je navzoče nagovorila direktorica Urada RS za intelektualno lastnino, mag. Karin Žvokelj. Predstavil se je tudi mladi podjetnik Janez Goršin, ki je z ekipo strojnikov iz Fakultete za strojništvo Ljubljana sodeloval na tekmovanju podjetniških idej mladih POPRI 2022 v kategoriji študentov in mladih do 29. leta starosti v organizaciji Primorskega tehnološkega parka. Za glasbeno popestritev in spremljavo sta poskrbela glasbenika Saša Lešnjek in Alex Volasko, dogodek pa je povezovala Jerca Zajc iz PwC Slovenija. 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.