Mediji

Arhiv: GZS poziva odločevalce, da vodenje gradbenih projektov pustijo v domeni strokovno usposobljene gradbene stroke

Gospodarska zbornica Slovenije poziva odločevalce, da pri današnji obravnavi Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanja spoštovanja pravne države (ZZNŠPP) upoštevajo predlagane amandmaje inženirske gradbene stroke na 14. in 18. člen Gradbenega zakona-1. Amandmaji se nanašajo na pooblastila za vodenje gradbenih projektov, ki morajo ostati v domeni pooblaščenih gradbenih inženirjev. To je ključnega pomena za kakovostne in varnostne standarde gradenj pa tudi za razvoj gradbene stroke.

Gradbene projekte so v skladu z zakonodajo vse do leta 2018 vodili le pooblaščeni gradbeni inženirji, v letu 2018 pa je bilo na osnovi novega zakona to pooblastilo neupravičeno podeljeno arhitektom in krajinskim arhitektom. S tem se je njihova pristojnost razširila na področja, za katera niso strokovno usposobljeni. Z novim gradbenim zakonom, sprejetim lansko jesen, je bila ta pravica in odgovornost spet dodeljena pooblaščenim gradbenim inženirjem. V primeru sprejetja Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanja spoštovanja pravne države brez predlaganih amandmajev bi jim bila zopet odvzeta.

Gospodarska zbornica Slovenije in njena panožna Zbornica gradbeništva in industrije gradbenih materialov v prizadevanjih za ohranitev kakovostnih in varnostnih standardov v gradbeništvu pozivata poslance, da upoštevajo predlagane amandmaje na 14. in 18. člen ZZNŠPP.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.