Mediji

Arhiv: GZS in MIZŠ skupaj za večje vključevanje podjetij v CERN

Z namenom čim večjemu številu podjetij omogočiti izkoristiti priložnost za sodelovanje s CERN, je Gospodarska zbornica Slovenije danes z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport podpisala pogodbo o sodelovanju. S tem je GZS postala osrčje sistema za sodelovanje gospodarstva z velikimi raziskovalnimi infrastrukturami.


Ob današnjem podpisu pogodbe na GZS sta si bila generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič enotna, da nas podaljšanje pridruženega članstva v CERN postavlja pred zahtevno nalogo okrepitve sodelovanja slovenskega gospodarstva v CERN, kjer je bil doslej dosežen premajhen napredek.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič je ob priložnosti podpisa pogodbe o sodelovanju izpostavil, da so»preboj, prenos znanja in okrepitev sodelovanja v velikih mednarodnih sistemih, kot je CERN, kompleksna naloga, ki terja potrpežljivo delo s predstavniki gospodarstva, široko informiranje o priložnostih ter individualna svetovanja. MIZŠ skozi prenovljeno pogodbeno sodelovanje z GZS cilja k uresničitvi teh ciljev, da bodo v vzajemno korist znanosti, izobraževanju in gospodarstvu kot ključnemu trikotniku znanja, ki je gonilo sodobnega razvoja

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti je pozdravil skupni interes in angažiranost, da v enega najbolj prepoznavnih raziskovalnih institucij vključimo čim večje število slovenskih podjetij. »Vemo, da imata njihova tehnološka raven ter prodornost idej in inovacij velik potencial. Zato bo GZS še bolj zavzeto krepila prepoznavnost priložnosti in spodbujala k večjemu obsegu pridobljenih poslov s CERN. To bo odlična popotnica za odpiranje vrat tudi v druge centre znanosti in raziskav - t. i. BigScience

Slovenija je od leta 2017 pridružena članica Evropske agencije za jedrske raziskave CERN (www.cern.ch), s čimer omogoča sodelovanje tako raziskovalnim institucijam, posameznikom kot podjetjem. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skrbnik pogodbe s CERN, v kateri so opredeljeni višina članarine in pogoji sodelovanja. Zaradi potenciala in koristi, ki jih CERN omogoča podjetjem skozi to sodelovanje, je tudi GZS aktivno pristopila k osveščanju slovenskega gospodarstva o priložnostih za sodelovanje s CERN.

Sodelovanje s CERN je lahko odlična referenca podjetjem, saj jih spodbuja k razvoju in inovativnosti ter vstopu na trg »BigScience«, na katerem znanost generira potrebe po vrhunskih produktih in storitvah. To povečuje tudi možnosti za oblikovanje mednarodnih konzorcijev za izpeljavo poslov z velikimi podjetji, ki sicer za slovenske razmere niso prav pogosti. Za to pa je treba biti ne le dober, temveč vrhunski.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.