Mediji

Arhiv: GZS ministrstvu posredovala stališče do predlogov nujnih ukrepov na področju zdravstva

Gospodarska zbornica Slovenije je na ministrstvo za zdravje naslovila predloge dopolnil in sprememb Predloga nujnih ukrepov za interventni zakon za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije COVID-19 na področju zdravstva.

Predvsem je GZS nasprotovala ponovni uvedbi pravice do 3-dnevne bolniške odsotnosti brez potrdila o upravičeni odsotnosti, ki ga izda osebni zdravnik. Takšen ukrep je bil oblikovan predvsem z namenom razbremenitve primarnega zdravstva v času nenadnega izbruha epidemije covida-19, ko se na to ni bilo mogoče prilagoditi oziroma pripraviti. GZS ne vidi potrebe po ponovni uvedbi takšnega ukrepa, saj je v času veljavnosti takšnega ukrepa s strani podjetij dobila mešane odzive. Podjetja niso poročala o večjih koristih za delodajalce, nasprotno, nekatera so navajala težave (npr. povečano koriščenje ukrepa v času trgatev, praznikov, šolskih počitnic …).

GZS je v svojem stališču podprla ponovno uvedbo ukrepa kritja stroškov prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi za zavarovane oseb obveznega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna Republike Slovenije. Dodatno pa je predlagala ponovno uvedbo ukrepa pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje ter subvencioniranje nakupa zaščitne opreme covida-19.

Poleg tega se je GZS zavzela za ponovno uveljavitev ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.