Mediji

Arhiv: Dan inovativnosti 2022: 7 zlatih priznanj in 3 posebna priznanja za inovacijski izziv

Dan inovativnosti 2022: 7 zlatih priznanj in 3 posebna priznanja za inovacijski izziv

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 20. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila Z inovacijami presegamo meje. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 7 zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih ter 3 posebna priznanja za inovacijski izziv.

 

PREJEMNIKI ZLATIH NACIONALNIH PRIZNANJ GZS ZA INOVACIJE

  • Lek farmacevtska družba d.d. - Ferumoksitol za injiciranje - koloidna suspenzija super paramagnetnih železovih nanodelcev za zdravljenje anemije
  • TPV AUTOMOTIVE,  d. o. o. - Razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, podvrženega visokim dinamičnim obremenitvam za celotno platformo vozil BMW
  • HighFly, d.o.o. - FLYWAY - Električni vodni skiro
  • DOMEL d.o.o. - EC mokro suha sesalna enota
  • Cleangrad d.o.o. - Drsna vrata za čiste prostore
  • Steklarna Hrastnik d.o.o. in RC eNeM d.o.o. - Izdelava trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla
  • PIPISTREL VERTICAL SOLUTIONS d.o.o. - Pipistrel Velis Electro

 

PREJEMNIKI POSEBNEGA NACIONALNEGA PRIZNANJA ZA INOVACIJSKI IZZIV 2022 – Z inovacijami presegamo meje

  • ENGROTUŠ d.o.o. - Projekt Ana Roš & Tuš – širši družbeni vidik
  • ISKRAEMECO d.d. - Zeleni pingvin – širši okoljski vidik
  • Tushek d.o.o. - Digitaliziran električni hyper avtomobil TUSHEK v računalniški igrici GRID LEGENDS – širši promocijski vidik Slovenije v svetu

 

Prejemniki vseh nacionalnih priznanj so predstavljeni v posebnem katalogu:

Katalog nacionalnih priznanj GZS za najboljše inovacije

Video predstavitve inovacije so na tej povezavi

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije.

Že v juniju se je odvilo 11 regijskih podelitev najboljšim inovatorjem v regijah, ena podelitev je bila prejšnji teden, ena pa bo novembra. Vsaka od svečanih podelitev je imela lokalni pridih, odlične izpostavitve in predstavitve inovatorjev, spodbudne misli predstavnikov regijskih zbornic, GZS, MGRT, SPIRIT in predstavnikov lokalnih skupnosti.

Tibor Šimonka, predsednik GZS, je ob današnji priložnosti izrazil zadovoljstvo, da so med letošnjimi inovacijami tako produktne kot procesne in družbene, kar  pomeni, da »imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki so sposobne inovirati na res širokem področju.« Poudaril je, da se z vlaganjem v razvoj, iskanjem novih, inovativnih rešitev ter razvojem tudi popolnoma novih rešitev presegajo meje, kar je tudi slogan letošnje podelitve. S tem podjetja in organizacije pomembno prispevajo k zelenemu prehodu, družbeni odgovornosti ter večji prepoznavnosti Slovenije in njenega gospodarstva. Kritičen je bil do tega, da sodi Slovenija že vrsto leta v skupino zmernih inovatorjev, saj se premalo vlaga v raziskave, razvoj in inovacije. Po prepričanju Šimonke mora ključno vlogo pri tem prevzeti država z ustvarjanjem okolja, ki omogoča konkurenčne pogoje in dobro podporo podjetjem. Izpostavil je tudi pomen in vlogo GZS.

Razstava

V avli in na ploščadi kongresnega centra Brdo pri Kranju je bila na ogled razstava zlatih inovacij, kjer so lahko obiskovalci videli ne le zlate inovacij manjših dimenzij, kot je trajnostna steklenica, temveč tudi električni vodni skuter in letalo. Predstavitev zlatih inovatorjev se z jutrišnjim dnem seli v prostore Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani, kjer bo na ogled do 14. oktobra.

Strokovna konferenca

Dan inovativnosti 2022 je obogatila strokovna konferenca o vlogi in pomenu dizajn inovacij. Predstavljeni so bili primeri uspešnih implementacij in spodbud, ki so jih dizajn inovacije deležne v zahodni in severni Evropi ter primer njihove uporabe v podjetjih. Na okrogli mizi z gosti je tekla razprava o tem, kako dobro poznamo in upravljamo vire kreativnosti in dizajn inovacij v Sloveniji, kje so skriti potenciali, kako razvit je ekosistem za spodbujanje inovativnosti pri nas in kako se v njem znajdejo podjetja, ki jim je prav dizajn inoviranje prineslo mednarodni preboj. Konferenco je organizirala GZS v sodelovanju s Kompetenčnim centrom za design management (KCDM 3.0).

 

***

Osebna izkaznica blagovne znamke Inovativna Slovenija

Gospodarska zbornica Slovenije pod blagovno znamko »Inovativna Slovenija« pokriva celoten proces podpore inovativnosti, od ideje in razvoja, preko zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji do umestitve inovacije na mednarodne trge in seveda promocije inovacij. Zasledujemo cilj, da z izvajanjem aktivnosti na različnih področjih spodbujamo inovacijsko kulturo in inovativno klimo v Sloveniji ter s tem nudimo podporo uspešnemu prodoru slovenskih inovacij na tuje trge.

Priznanja za najboljše inovacije podeljujemo tako na regionalni kot na nacionalni ravni.

  • 26-letna tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni.
  • 20. nacionalna podelitev najboljšim inovacijam.
  • V teh 20 letih (letošnji so vključeni) smo v celotni Sloveniji nagradili prek 11.000 inovatorjev, več kot 3.440 inovacij.
  • Na nacionalni ravni je bilo v teh letih podeljenih 169 zlatih priznanj.
  • To leto je na regionalne razpise prispelo 202 inovacijska predloga, za katerimi stoji nekaj več kot tisoč inovatork, inovatorjev in inovacijskih ekip.
  • Rdeča nit letošnje podelitve: Z inovacijami presegamo meje!
  • Podjetje, ki je v 20-letni zgodovini največkrat prejelo zlato nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije: KRKA d.d.

Dan inovativnosti v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot nacionalna partnerja podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Javna agencija SPIRIT Slovenija.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.