Mediji

Arhiv: Strateški svet za gospodarstvo predvsem o energetski krizi

V ponedeljek, 17. oktobra, se je na svojem prvem srečanju sestal strateški svet za gospodarstvo. Gre za posvetovalni organ pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana, ki naj bi pripravil izhodišča in ukrepe za prihodnji razvoj slovenskega gospodarstva. Na prvem srečanju, ki se ga je kot član strateškega sveta udeležil tudi predsednik GZS Tibor Šimonka, so obravnavali problematiko energetske krize, pomoč izvoznemu gospodarstvu, dvig dodane vrednosti in trg dela. Strateški svet se bo sestajal na dva do tri mesece, v vmesnem času pa bo ministrstvo na podlagi razprav pripravljalo zakonodajne predloge.

"Namen tega foruma je strateško razmišljanje za naprej, predvsem pa z gospodarstvom ustvariti partnerstvo in zaupanje za skupno reševanje razvojnih izzivov," je na novinarski konferenci po srečanju dejal minister Han. "Prioriteta je seveda reševanje energetske krize, o kateri bo več znano čez 10 dni. Če ne bo skupnega evropskega dogovora, bomo v škripcih," je bil zaskrbljen minister.

Tudi predsednik GZS Tibor Šimonka se je predvsem osredotočil na trenutne razmere. Izpostavil je skrb zbujajoče informacije, ki prihajajo iz Bruslja in sicer da Komisija naj ne bi predlagala kapice na cene energentov. Vprašal se je tudi, kam lahko pelje neenotnost v EU in s tem mislil na dogajanje v nekaterih državah članicah, kjer ljudje že protestirajo na ulicah zaradi višjih življenjskih stroškov. »V kolikor EU ni sposobna doseči dogovora,  mora Slovenija zaščiti svojo ekonomijo. Zato na GZS upamo, da ima vlada že pripravljene alternativne ukrepe«, je bil jasen Šimonka.

V svetu sodeluje 22 predstavnikov gospodarstva, izobraževalno-raziskovalnih ustanov in civilne družbe.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.