Mediji

Arhiv: Obalno-kraška regija ima jasne strateške cilje

»Ekonomsko-socialni svet obalno-kraške regije bo v naslednjih dveh letih oblikoval strategijo razvoja obalno-kraške regije do leta 2050, skupaj z akcijskimi načrti za posamezna področja«, je po današnji seji dejal predsedujoči svetu, direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar.

Inovativnost, regenerativna trajnost in visoka blaginja so trije krovni cilji, ki jih bodo zasledovali v okviru razvojne strategije. V regijskem ekonomsko-socialnem svetu pričakujejo, da bo leta 2050 v obalno-kraški regiji živelo 200.000 ljudi, kar je skoraj 80 odstotkov več kot zdaj. To pomeni, da bo regija potrebovala dodatno cestno, kanalizacijsko, informacijsko in drugo infrastrukturo, dodatna stanovanja in domove za upokojence. Stavili bodo na medkulturnost, po čemer je regija zgodovinsko poznana, na izhod na morje ter vse priložnosti, ki jih prinaša t.i. modro gospodarstvo. Trajnostni turizem, krožno gospodarstvo, razvoj zdravstva, izobraževanja in podjetništva so prav tako med cilji regije. S tem bodo dosegli, da bo povprečna neto plača 20 odstotkov nad povprečjem v državi, BDP na prebivalca pa drugi najvišji med vsemi regijami v Sloveniji.

Regijski svet, v katerem so predstavniki osmih občin, podpornega okolja za podjetništvo, univerze, delodajalcev in sindikatov, bo oblikoval dolgoročne smernice razvoja regije. Po sprejetju strategije nameravajo predstavniki sveta začeti pogovore s posameznimi ministrstvi, da bi določili tiste projekte, ki so pomembni za celotno regijo in bi jih lahko realizirali do leta 2030.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.