Mediji

Arhiv: Gospodarska delegacije v nedeljo v Saudovo Arabijo

Med 20. in 25. novembrom 2022 bo Gospodarska zbornica Slovenije, v partnerstvu s SPIRIT Slovenija, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve organizirala obisk 26-članske slovenske gospodarske delegacije v hitro rastoči prestolnici Saudove Arabije, Rijadu in drugem največjem mestu, pristaniškem mestu Džedi. 

V delegaciji sodelujejo predstavniki 11 slovenskih podjetij. V torek, 22. novembra, bo sodelovanju s partnersko gospodarsko zbornico, Federacijo saudskih zbornic ter Gospodarsko zbornico Džeda in ob podpori največjega promotorja slovenskega gospodarstva v Saudovi Arabiji, častnega konzula, šejka Khalida F Alboayza, slovensko-saudski poslovni forum, v okviru katerega bomo saudskim sogovornikom predstavili zelene, kreativne in pametne poslovne modele, rešitve uspešnih slovenskih inženiring in IKT podjetij. Tako v Rijadu kot Džedi pa bodo potekala tudi bilateralna poslovna mreženja.

Delček gospodarskega potenciala sodobnejše Saudove Arabije smo odkrivali tudi v času svetovne razstave EXPO 2020 Dubaj, ko smo poslovna mreženja na saudskem paviljonu novembra 2021 izkoristili za promocijo slovenskega znanja in rešitev na področju naprednih materialov za zeleno prihodnost. Potencial največjega potrošniškega prehrambenega trga v Zalivu smo izvozno usmerjeni slovenski živilski industriji približali na strokovnem seminarju novembra lani ter predstavitev nadgradili s poslovnim mreženjem na sejmu Gulfood 2022 v Dubaju.

Poslovne priložnosti na saudskem trgu

Saudova Arabija je največji trg na Bližnjem vzhodu, je članica G20 ter po obsegu bruto družbenega proizvoda 16. najmočnejše gospodarstvo sveta.

Za Slovenijo je Saudova Arabija najpomembnejša gospodarska partnerica v Zalivu in 26. zunanje trgovinska partnerica. V letu 2020 je vrednost slovenskega izvoza blaga dosegla 101,2 mio EUR, vrednost uvoza 313,4 mio EUR, kar 88 odstotkov vrednosti uvoza se nanaša na uvoz naftnih derivatov.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.