Mediji

Arhiv: Ob 5-letnici Akademije gradbenih investicij o pomenu kadrov

»Akademija je od nastanka opravila eno ključnih vlog na področju investicij v infrastrukturo in v prihodnje bo njena vloga še bolj pomembna z vidika obveznosti, ki jih imamo na področju zelenega prehoda,« je ocenil minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ki je bil osrednji govornik na slovesnosti ob petletnici delovanja Akademije gradbenih investicij (AGI). Ustanovljena je bila kot 50-urna šola v okviru GZS in je namenjena strokovnjakom, ki vodijo ali sodelujejo v investicijskem procesu. 160 dobitnikov certifikata je v okviru izobraževanja razvilo kompetence in se seznanilo s primeri dobrih praks.

Akademija predstavlja del trojčka, oblikovanega kot odgovor na propad gradbenih in investicijskih podjetij po zadnji finančni krizi. Poleg akademije je bil namreč ustanovljen še Strateški svet za investicije in gradbeništvo ter oblikovano Zlato investicijsko pravilo, ki predvideva enakomerno planiranje in realizacijo na projektih prometne infrastrukture skozi daljše obdobje. Organizacija AGI združuje več kot 100 strokovnjakov in podjetij, 30-članski Strateški svet za investicije in gradbeništvo ter 8-članski Programski svet, ki je tudi motor akademije in ga vodi direktor Združenja za svetovalni inženiring pri GZS Slovenko Henigman, ki je tudi pobudnik trojčka.

Uroš Mikoš, predsednik Združenja za svetovalni inženiring: »V času finančne krize in v letih po njej je propadlo veliko gradbenih podjetij, težave so imeli tudi inženiringi, zmanjšalo se je število zaposlenih, ki so odhajali v druge dejavnosti, zato smo takrat pristopili k t. i. trojčku. Zlato pravilo v prvi vrsti odpravlja nihanja v investicijah, ki niso pozitivna niti, ko gredo investicije pretirano navzgor. Zato mora država poskrbeti za srednjeročno stabilno in predvidljivo investiranje v javno infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo je velik naročnik investicij. Leta 2023 bo proračun ministrstva rekorden, je spomnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.Te bodo v večji meri namenjene železniški infrastrukturi in energetiki. V prihodnje pa si minister želi predvsem investicij v obnovljive vire energije. »Če bi danes imeli več takih investicij, bi bili manj odvisni od fosilnih goriv in od uvoza. Poleg tega imajo te investicije multiplikativne učinke,« je poudaril minister in spomnil na cilje EU do leta 2050.

Leta 2022 je Akademija gradbenih investicij, že peto leto zapored, obravnavala gradbene investicije s področja prometne in komunalne infrastrukture, energetike, industrije ter investicije v javne, poslovne in stanovanjske stavbe. V njej sodeluje 30 vrhunskih predavateljev, trije mednarodni strokovnjaki in 20 partnerskih podjetij, ki so tudi podporniki akademije. Od leta 2018 je bilo izvedenih že devet akademij, po dve na leto, na katerih je sodelovalo 184 slušateljev. 160 jih je opravilo vse obveznosti in pridobilo certifikat AGI. Verjamem, da bo znanje, ki ste ga osvojili v okviru izobraževanja na akademiji, služilo ne le Sloveniji, ampak tudi širše, pri poslovanju slovenskih podjetnikov in strokovnjakov v tujini,« je ob čestitkah ob peti obletnici akademije dejal generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

Na okrogli mizi, na kateri sta sodelovala Lidija Zagorc iz DRI upravljanje investicij in Vekoslav Korošec iz GZS, so govorniki poudarili predvsem pomen kadrov. »Spremembe, ki smo jim priča danes, pomenijo za investicijo tveganje. Zato je znanje tistih, ki jih vodijo, toliko bolj v ospredju. Znanje in povezovanje, kar nudi prav AGI,« je dejala Lidija Zagorc. 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.