Mediji

Arhiv: Skupščina GZS o planu dela za leto 2023

Ljubljana, 8. decembra 2022 – Skupščina GZS je na današnji seji potrdila Plan dela GZS za leto 2023. 

Leto 2023 bo v znamenju petih ključnih področij: zeleni prehod in digitalizacija, povezljivost, reindustrializacija, vloga države in finančnega sistema ter krepitev članstva in storitev za člane GZS. Na področju zelenega prehoda in digitalizacije bodo aktivnosti usmerjene v uvedbo uredbe, ki bo podjetjem zagotovila nadomestila za kritje stroškov vezanih na emisije toplogrednih plinov.  GZS bo sodelovala pri posodobitvi Nacionalno energetskega podnebnega načrta z namenom zagotovitve večje energetske samooskrbe Slovenije. Osredotočila se bo na prenovo okoljske zakonodaje, da bi pospešili izdajo dovoljenj za tehnološko posodobitev podjetij.

Na področju povezljivosti se bo GZS ukvarjala s promocijo slovenskega gospodarstva v tujini. Na področju delovnopravne zakonodaje oziroma socialnega dialoga bodo ključna pogajanja pri prenovi Zakona o delovnih razmerjih, spremembi Zakona o urejanju trga dela ter Zakona o čezmejnem zaposlovanju. Pričakuje tudi začetek pogajanj o novem plačnem modelu na bilateralni ravni. Aktivnosti bodo usmerjene tudi v promocijo deficitarnih poklicev in tesnejše povezovanje izobraževanja z gospodarstvom. GZS bo še naprej vztrajala pri pohitritvi postopkov za reševanje vlog za zaposlovanje tujih delavcev.

Na področju plačne politike se bo zavzemala za davčno razbremenitev plač in investicij podjetij v zeleno energijo, trajnostni razvoj in digitalno transformacijo. Zavzemala se bo tudi za skrbno načrtovane in ciljno usmerjene vire financiranja, predvsem pri digitalizaciji, na katero stavi tudi GZS pri servisiranju in krepitvi svojega članstva.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.