Mediji

Arhiv: Več kot 160 makedonskih in slovenskih poslovnežev na poslovnem forumu v Skopju

Slovenska gospodarska delegacija spremlja uradni obisk ministra Hana v Skopju. Na forumu  so udeleženci naslovili izzive in priložnosti sodelovanja predvsem na področjih digitalizacije, inovativnih tehnologij in energetike. Velik del networkinga in bilateralnih sestankov ostaja namenjen »klasičnim« področjem trgovinske menjave in poslovnih kooperacij.

Minister Han se je v sklopu obiska srečal z ministrom za gospodarstvo Kreshnikom Bekteshijem. Ministra sta govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in investicijah ter se zavezala k čimprejšnji vzpostavitvi direktne letalske povezljivosti med državama.

Blagovna menjava med Slovenijo in Severno Makedonijo je lani presegla 370 milijonov EUR ob zmernem trgovinskem presežku na slovenski strani. Najbolj so v menjavi na izvozni strani zastopana zdravila, gradbena kemija, el. akumulatorji, avtomobilske gume, avtomobili in prehrambni izdelki; na uvozni strani pa prav tako akumulatorji, zdravila, deli za motorna vozila, izdelki iz železa in jekla ter vino. Severna Makedonija je tudi velika prejemnica slovenskih neposrednih investicij. Na trgu so investicijsko prisotni tako slovenski finančni, zavarovalniški in logistični sektor kot tudi industrija in trgovina.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.