Mediji

Arhiv: Odziv GZS na navedbe MzI v sporočilu za javnost z dne 16.12.2022

Dolžni smo se odzvati na navedbe Ministrstva za infrastrukturo (sporočilo) in jih podrobneje pojasniti, saj cenimo dosedanje sodelovanje s predstavniki ministrstva pri iskanju rešitev za energetsko draginjo. Po informacijah, ki jih imamo s strani podjetij, ne drži, da ta ne bi pristopila k sklepanju pogodb za dobavo električne energije po pozivu vlade, ki ga je preko Ukoma objavila 15. novembra.

Vendar pa so mnoga podjetja poročala, da jim dobavitelji ponudb sploh ne pošiljajo, kar se v redkih primerih dogaja še danes. Prav zaradi tega je vlada sprejela Uredbo o zamejitvi cen električne energije ter jo dodatno dopolnila, da je s tem dobavitelje zavezala k sklepanju pogodb vsaj z obstoječimi kupci.

Dopuščamo sicer možnost, da so nekatera podjetja oklevala tudi zato, ker takrat še ni bil sprejet Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ki ga je DZ sprejel danes). Ta se je v zadnjih tednih tudi večkrat spremenil, in zato podjetja niso imela podlage, da bi si lahko izračunala subvencionirano ceno električne energije.

Ministrstvo v svojem sporočilu navaja, da po njim znanih in danes zbranih informacijah dobavitelji podjetjem ne podajajo tako visokih ponudb, vsaj ne glede na vzpostavljeni mehanizem glede oblikovanja cene za velike poslovne odjemalce. To navedbo MzI moramo popraviti. Dejstvo je, da so nam podjetja tudi v minulih dneh sporočala, da še vedno prejemajo ponudbe, ki se gibljejo med 420 in 520 evrov / MWh, kar so predstavnikom vlade potrdili tudi predstavniki podjetij na Strateškemu svetu za energetski prehod, ki smo ga gostili v sredo, 14. decembra. Na tem dogodku smo slišali tudi primere podjetij, ki delujejo znotraj mednarodnih skupin in so iz prve roke poročala o cenah za električno energijo, ki jih njihova sestrska podjetja plačujejo v nekaterih drugih evropskih državah.

Na GZS želimo še enkrat poudariti, da bi zakon, ki je bil sprejet danes, učinkoval, če bi bile ponudbe, ki jih podjetja prejemajo, nižje. Ob tako visokih cenah za električno energijo, kot so sedaj, pa bodo podjetja kljub subvencijam plačevala bistveno dražjo elektriko kot njihovi konkurenti v tujini.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.