Mediji

Arhiv: Prva gospodarska delegacija lesarjev v Egipt

Delegacija predstavnikov petih lesnih in pohištvenih podjetij ter Lesarskega grozda se je med 13. in 16. decembrom mudila na poslovnem obisku v Kairu. Cilj obiska sta bila utrjevanje in nadgradnja dosedanjega poslovnega sodelovanja ter vzpostavitev novih poslovnih kontaktov, saj Egipt in MENA regija za slovenska pohištvena podjetja predstavljata perspektiven trg z veliko priložnosti.

V delegaciji so bili predstavniki podjetij Ergo Vitae d.o.o., Gonzaga-Pro d.o.o., Snežnik d.o.o., Beles d.o.o., Montpreis d.o.o., Leskom-od d.o.o., ki notranjo opremo, lepljene lesene plošče in žagan les izvažajo tudi izven meja Evropske unije, med drugim tudi v Egipt. 

Prvi dan se je slovenska delegacija srečala s predstavniki egiptovskih inženiring podjetij v novi administrativni prestolnici Egipta New Cairo in se seznanila s poslovnimi priložnostmi, ki jih nudi ta projekt. Drugi dan pa so si slovenski lesarji in pohištveniki ogledali mednarodni sejem Cairo Wood Show in na srečanjih z egipčanskimi podjetji in združenji vzpostavljali poslovne stike. Ob zaključku obiska jih je gostil tudi mag. Sašo Podlesnik, veleposlanik RS v Kairu.

Obisk je organizirala javna agencija Spirit Slovenija s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesno industrijo, koordiniral pa ga je Lesarski grozd v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kairu. Delegacija je pri obisku združila moči s partnerji projekta Furniture Go International (https://fgoi.eu/), ki povezuje pohištvene grozde in njihove člane iz Švedske, Španije, Češke, Romunije, Bolgarije in Slovenije.

Slovenska lesna in pohištvena panoga je v letu 2021 ustvarila 1.650 mio evrov prihodkov od prodaje, od tega 700 mio evrov na tujih trgih. Izvoz v Egipt je nizek (2 milijona evrov), vendar je prav prvi organiziran obisk delegacije razkril veliko novih priložnosti za izvoz lesa in pohištva, zlasti pri opremi objektov in zato organizatorji obiska načrtujejo nadaljnje aktivnosti.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.