Mediji

Arhiv: GOSPODARSKA DELEGACIJA NA SEJMU FOODEX NA JAPONSKEM

Gospodarska delegacija 20 gospodarstvenikov s področja proizvodnje in predelave kmetijskih in živilskih izdelkov se je skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano danes udeležila slovesne otvoritve 48. mednarodne razstave hrane in pijač FOODEX. Na sejmu, ki velja za vodilnega na področju hrane in pijač v Aziji, se predstavlja 11 slovenskih podjetij oziroma njihovih zastopnikov. Danes je potekal tudi poslovni forum »Slovenija – zelena miza Evrope«, kjer smo japonskim udeležencem predstavili slovensko živilsko industrijo.

Slovenija se predstavlja na 48. mednarodni razstavi hrane in pijače FOODEX Japan 2023, ki poteka od 7. do 10. marca v Tokiu. Na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) svoje proizvode razstavlja 10 podjetij (Medex Trade, d. o. o., Klet Brda, z. o. o., Kodila, d. o. o., Chilli Wine, d. o. o., hiša vin Emino, Mare Santo, Kras ter japonski uvozniki slovenskih proizvodov Zaria, 365 wine, Fujio Projekt in Shiozski Building).

Na sejmu je danes potekal tudi poslovni forum z naslovom »Slovenija – zelena miza Evrope«. Prisotne so nagovorili ministrica Irena Šinko, mag. Janez Rebec, predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Dr. Tatjana Zagorc je predstavila slovensko živilsko predelovalno industrijo in poudarila, da je na tako zahtevnem trgu kot je Japonska, slednjega treba najprej raziskati in se nanj pripraviti. Vendar se za rezultate velja potruditi in vztrajati z aktivnostmi in promocijo daljši čas. »Poslovni forum je prvi korak pri pridobivanju informacij in kontaktov za nadaljnje uspešno poslovanje naših podjetij, med katerimi se nekatera vračajo po letih premora, druga pa ta trg odkrivajo popolnoma na novo z željo, da bodo začela poslovati z Japonsko v bližnji prihodnosti.« 

Mag. Janez Rebec je izpostavil: »Vesel sem, da smo z delegacijo prišli na ta sejem, ki je na zalo oddaljenem trgu ampak mislim, da ima Japonska velik potencial. Japonski kupec je eden najzahtevnejših, trg pa je zelo zaščiten in sprejema samo najboljšo hrano in menim, da si slovenski izdelki zaslužijo biti na tem trgu.«

Ministrica Irena Šinko je v nagovoru izpostavila, da je ena od prednostnih nalog slovenskega ministrstva za kmetijstvo pomoč podjetjem pri prodoru na nove trge ter s tem spodbujanje izvoza visokokakovostnih kmetijskih in živilskih proizvodov, ki jih lahko s ponosom ponudimo tudi na japonskem trgu.

Podjetja so se na sejem FOODEX podala s pričakovanji po novih kontaktih, morebitni sklenitvi ali utrditvi že obstoječega poslovanja z japonskimi partnerji ali odkrivanju novih priložnosti.

Obisk vladno-gospodarske delegacije na Japonskem so organizirali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT Slovenija in veleposlaništvi Japonske in Slovenije.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.