Mediji

Arhiv: 18 piv prejelo znak »Pivo odlične kakovosti 2023«

Danes je GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij podelila 18 znakov »Pivo odlične kakovosti 2023« skupaj 7 podjetjem v okviru 3. senzoričnega ocenjevanja piva, ki je potekalo v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Strokovni senzorični panel je skupno ocenil 36 piv iz 10 pivovarn.

Znak »Pivo odlične kakovosti 2023« je zaslužilo 18 piv iz naslednjih različnih kategorij (ale piva, ležak piva in specialna piva). Prejemniki znaka »Pivo odlične kakovosti 2023« so podjetja:

  • Frizi Beer, Kraft pivovarna Dejan Kranjc s.p.,
  • MSOS S.P., PE Pivovarna Zajc,
  • Pivovarna Haler, Miran Doberšek, s.p.,
  • Pivovarna Laško Union d.o.o.,
  • Savinjska pivovarna d.o.o.,
  • SMK d.o.o., Pivovarna Mahnič in
  • Time Brewery proizvodnja piva in druge storitve d.o.o..

Na senzorično ocenjevanje podjetja iz sektorja pivovarstva prijavijo vzorce piva, za katere menijo, da bi lahko zadostili kriterijem odlične kakovosti za pridobitev znaka »Pivo odlične kakovosti«. Senzorično ocenjevanje piva prispeva k promociji lokalnih piv odlične kakovosti ter celotnega sektorja pivovarstva.

Direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij dr. Tatjana Zagorc je ob tej priložnosti povedala: »Senzorično ocenjevanje piva je namenjeno vsem podjetjem, ki varijo pivo in ga tržijo na slovenskem trgu. Ocenjevanje opravlja senzorični panel strokovnjakov, ki oceni senzorične lastnosti piva kot so videz, vonj in grenčica ter občutek v ustih v skladu s specifikacijo izdelka. Podjetja prejmejo zlata priznanja za izdelke, ki so pri senzoričnem ocenjevanju zadostili kriterijem odlične kakovosti. Nagrajeni izdelki nosijo znak »Pivo odlične kakovosti«, kar potrošnikom omogoča, da jih še lažje poiščejo na trgovinskih policah.«

Proizvodnja piva v Sloveniji je po zbranih podatkih v Sloveniji (vključeno z brezalkoholnim pivom)  v letu 2021 znašala 2,29 mio hl, skupna poraba piva pa je bila 1,61 mio hl. Po porabi piva smo Slovenci na 6. mestu v EU, naša poraba piva na prebivalca znaša 78 litrov. Slovenija izvozi za 59,2 mio EUR piva največ na trge Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Italijo, Srbijo, Nemčijo in Avstrijo in uvozi za 29,5 mio EUR piva, največ iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Italije, Poljske in Nemčije. V Sloveniji pivo proizvaja 100 pivovarn, ki zaposlujejo 640 zaposlenih, ki ustvarijo preko 107.000 EUR dodane vrednosti na zaposlenega. Na področju brezalkoholnih piv izvozimo za 2,3 mio EUR piva in uvozimo za 3,5 mio EUR brezalkoholnih piv.

  • Nagrajena piva odlične kakovosti 2023 so podrobneje predstavljena v brošuri, ki je na voljo TUKAJ.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.