Mediji

Arhiv: Nagrajene najboljše inovacije na Gorenjskem

Gorenjska je danes bogatejša za 6 zlatih, 7 srebrnih, 2 bronasti priznanji in 1 invencijo, ki jih je GZS – Regionalna zbornica Gorenjska ob boku s podporniki INOvativnosti in v partnerstvu z MGTŠ in SPIRIT Slovenija podelila najboljšim inovacijam v regiji. Štiri najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 19. septembra 2023.

Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske za leto 2023 se je odzvalo 14 podjetij in en samostojni inovator, s skupaj 16 prijavljenimi inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj so se upoštevali projekti, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti, ter so obenem uspešno uporabljeni v praksi. V nagrajenih inovacijskih projektih je sodelovalo preko 90 inovatork in inovatorjev ter skupin. Velika večina inovacijskih projektov je odlično pripravljenih, kar je bistvenega pomena za dobro in jasno predstavitev ter ocenjevanje.

Zbrane inovatorje so nagovorili gostiteljica Janka Planinc - predsednica Upravnega odbora pri Regionalni zbornici Gorenjska, Vesna Nahtigal - generalna direktorica GZS, Aleš Ogorevc - koordinator promocijskih aktivnosti mreže EEN pri Javni agenciji SPIRIT Slovenija ter Stanislav Jakelj - predsednik ocenjevalne komisije pri GZS Kranj.

Da bomo v prihodnosti imeli odgovore na sodobne izzive, še zlasti na področju krožnega gospodarstva, dokazuje dijaško podjetje CHAIRPACK - dijaki Srednje šole za lesarstvo iz Šolskega centra Škofja Loka. Oblikovali so poseben nahrbtnik, ki je lahko hkrati prenosen in zložljiv stolček. Za izdelavo so uporabili materiale, ki so že bili v uporabi ali pa so ostali pri proizvodnih procesih v mizarskih delavnicah. V okviru mednarodnega programa Junior Achievement Slovenija so namreč letos dosegli odlično drugo mesto in to delili z udeleženci na podelitvi.

 

ZLATA PRIZNANJA

 

Prijavitelj: SIJ Acroni d.o.o.

Inovacija: Trdno, trdnejše, SIMAXX 1100

Ekipa: Jan Foder, dr. Andrej Skumavc, Stanislav Jakelj, dr. Grega Klančnik (zunanji sodelavec)

Opis inovacije: Razvili smo visoko-trdnostno jeklo SIMAXX 1100, ki omogoča občuten prihranek pri masi komponent, ki se iz tega jekla izdelujejo. Tipični proizvodi, izdelani iz našega novega člana družine SIMAXX, so avtodvigala, žerjavi in stolpi vetrnih turbin. Z znižanjem mase SIMAXX 1100 omogoča znižanje izpustov toplogrednih plinov pri avtodvigalih, kot tudi konstrukcijo večjih in zmogljivejših vetrnih elektrarn ter s tem prispeva k trajnostnemu razvoju družbe.

 

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Prijavitelj: Domel d.o.o.

Inovacija: Robotics, Barosso in Gotham

Ekipa: Marko Potočnik, Nataša Dolenec, Jan Koblar, Jernej Primožič, Uroš Vrhunc, Matic Potočnik, dr. Boris Benedičič, Danijel Rodić, Staš Habjan, Petra Lotrič, Tilen Vrhunc, Marko Thaler, Irena Megušar, Veronika Jakolič, Nina Mravlja, Miha Matovič

Opis inovacije: Domel je na osnovi obstoječe platforme nizko voltnih EC motorjev za baterijske aparate za kupca Husquarna razvil novo družino motorjev namenjeno profesionalni uporabi. Trend baterijskih aparatov se intenzivno seli na področje profesionalne uporabe večjih moči. Profi program zahteva drugačno vzdržljivost in življenjsko dobo. W/kg in finančni vložki v razvoj so za proizvajalce motorjev profi programov glavni izziv. S tem smo kupcu zagotovili prednost pred konkurenco.

 

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Prijavitelj: Iskra ISD d.o.o.

Inovacija: QC Alloy

Ekipa: mag. Luka Bertoncelj, mag. Jan Dimovski, mag. Rok Kočevar, mag. Adam Zaky (Naravoslovnotehniška fakulteta LJ), dr. Blaž Leskovar (Naravoslovnotehniška fakulteta LJ), prof.dr. Boštjan Markoli (Naravoslovnotehniška fakulteta LJ), doc.dr. Iztok Naglič (Naravoslovnotehniška fakulteta LJ)

Opis inovacije: Razvita in patentirana aluminijeva zlitina z visoko specifično trdnostjo, ki jo procesiramo s pomočjo visoko-tlačnega litja.  Zlitina med procesom strjevanja tvori kvazikristalno fazo (iQC), ki utrjujejo aluminijevo osnovo in dosega primerljive mehanske lastnosti z mehkejšimi jekli. Uporaba te zlitine bo v logistiki omogočala znižanje teže sestavnih delov in s tem tudi prispevala k zmanjšanju CO2 izpustov, tako v fazi proizvodnje kot tudi v fazi uporabe izdelka.

 

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Prijavitelj: Alples d.d., industrija pohištva

Inovacija: Emocijski elementi

Ekipa: Franc Tolar, mag. Katarina Globočnik, Marjana Rejc, Majda Plevnik, Simon Benedičič, Boris Egart, Zvonko Frelih

Opis inovacije: V elemente čutnih zaznav z emocijskim vplivom blagovne znamke Alples je vgrajena pohištvena funkcija prihodnosti. Razviti in izdelani so z namenom blaženja in odpravljanja negativnih posledic sodobnega načina bivanja v zaprtih prostorih. Nova funkcija vpliva čutnih zaznav na trenutno ali želeno razpoloženje in počutje uporabnika, deluje s sinhronim delovanjem vgrajenih komponent, na osnovi skrbno oblikovanih nastavljivih predlog, ki ponazarjajo doživetja iz narave.

 

INOVACIJA SE POTEGUJE ZA PRIZNANJE NA NACIONALNEM NIVOJU!

 

Prijavitelj: Poclain Hydraulics d.o.o.

Inovacija: HCC-200

Ekipa: Jernej Bradeško, Mufid Bešić, Matej Erznožnik, mag. Boris Novak, mag. Anže Čelik

Opis inovacije: Inovacija se nanaša na razvoj hidravličnega ventila za upravljanje pomožnega pogona na kmetijskih kombajnih. Inovacija omogoča energijske prihranke zaradi nizkih tlačnih izgub in inovativnega načina krmiljenja. Slednji predstavlja udobje za voznika in nizko možnost zunanjega puščanja olja, posledično pa nizko tveganje za onesnaženje okolja. Izboljšano krmiljenje pa zniža obremenitve tudi na ostale komponente v pogonskem sistemu (daljša življenjska doba).

 

Prijavitelja: ADC sistemi d.o.o. in Roletarstvo Medle d.o.o.

Inovacija: Razvoj krmiljenja za senčilo FALCON

Ekipa: mag. Aleksandar Dojčinović, Martin Prelog, Peter Marolt, Gal Eržen Pajič, Aleksander Bešter, Alexander Ustyugov, Maj Lopatić, Gregor Dolinšek (Roletarstvo Medle d.o.o.), Andrej Zgonc (Roletarstvo Medle d.o.o.)

Opis inovacije: ADC FALCON je pametna edinstvena multifunkcijska roleta, ki omogoča upravljanje preko pametnega telefona, tablice, portala, glasovnega upravljanja in stikala/tipkala. Omogoča upravljanje tako globalno (internet), kot tudi lokalno (Bluetooth). Inovacija rešuje problem, ki naslavlja energetsko krizo, oziroma optimizacijo rabe energije, alternativne vire energije, ustvarjanje prihrankov in učinkovito krožno gospodarstvo s poudarkom na rabi energije.

 

SREBRNA PRIZNANJA

 

Prijavitelj: Etiketa, tiskarna, d.d.

Inovacija: Nevidna zaščita transferja proti ponarejanju

Ekipa: Jernej Smrke

Opis inovacije: V Etiketi smo kot produkcijski partner za segment transferjev z nosilcem patenta ustvarili transfer z zaščito proti ponarejanju, ki ni viden s prostim očesom, preverljiv pa je z aplikacijo na pametnih napravah. Patent omogoča enostavno preverjanje verodostojnosti tiskovin, druge prilagojene interakcije, promocijske akcije, trajnost ipd. Inovacija ima posebno vrednost, saj transfer po prenosu na izdelek postane del izdelka in mu s tem da dodatno verodostojnost.

 

Prijavitelj: Iskra ISD d.o.o.

Inovacija: LaserFusion

Ekipa: mag. Luka Bertoncelj, mag. Rok Kočevar, mag Gaia Kravanja (Fakulteta za strojništvo Ljubljana), mag. Luka Hribar (Fakulteta za strojništvo Ljubljana), prof.dr. Matija Jezeršek (Fakulteta za strojništvo Ljubljana)

Opis inovacije: Razvita in patentirana tehnologija spajanja kovine in polimerov. Trajni spoj dosežemo z laserskim mikro-strukturiranjem površine, kjer izoblikujemo zaklepna mesta, na katera se nanešen polimer v procesu injekcijskega brizganja zaklene. Spoj med kovino in polimerom je vodotesen in dosega primerljive mehanske lastnosti z lepljenim. Inovacija je okolju prijazna, skladna s smernicami krožnega gospodarstva in omogoča različne kombinacije spajanja polimerov in kovin.

 

Prijavitelj: Iskraemeco d.d.

Inovacija: Platforma robnega računalništva v digitaliziranem IoT okolju

Ekipa: mag. Gregor Rodič, dr. Uroš Bizjak, Tomaž Dostal, Jure Germovšek, mag. Nina Seifert, mag. Lara Šarabon Štojs, mag. Nina Merše, Peter Kobal

Opis inovacije: Platforma robnega računalništva v digitaliziranem IoT okolju omogoča digitalizacijo omrežij in prehod na napredne energetske storitve. Nadgrajuje pametni merilnik energije (le-ta služi kot vir podatkov) in deluje kot pospeševalnik naprednih energetskih storitev. Izvaja zmogljive aplikacije strojnega učenja in umetne inteligence. Inovacija preko odprte razvojno-tehnološke platforme odpira vzpostavitev inovacijskega ekosistema izven elektroenergetske domene.

 

Prijavitelj: SRC Infonet d.o.o.

Inovacija: mDIKTAT

Ekipa: Janez Žumer, Mitja Škuver, Andraž Istenič, Maša Naglič, Mojca Cvirn, Rok Vrbica, Petra Šter, Irena Pograjc (SB Novo mesto), Aleš Razinger (Codemonkee d.o.o), Goran Bambič (Codemonkee d.o.o.), dr. Davorka Sel (Vitasis d.o.o.), prof.dr. Marko Bajec (Vitasis d.o.o.)

Opis inovacije: mDiktat je rešitev za prepoznavo govora v okviru zdravstvene obravnave pacienta. Zdravnikov narek prevede v strukturiran zapis in ga sočasno prenaša v informacijski sistem ambulante. Prepis je natančen, saj aplikacija uporablja samoučečo knjižnico z več kot 700.000 medicinskimi izrazi. Uporabnik ne potrebuje predznanja in začetnega uvajanja, saj mu avtomatsko predpripravimo knjižnico njegovih najpogostejših izvidov. Zdravnik za narek lahko uporablja svoj pametni telefon, čas, ki ga je prej posvečal administraciji obravnave, pa sedaj nameni pacientu.

 

Prijavitelj: Enekom, Inštitut za energetsko svetovanje, d.o.o.

Inovacija: Implementacija strojnega učenja v ENIS 3.0 kot orodje za izboljšanje AcEM

Ekipa: Jaka Dolenec, Gregor Kustec, Vid Bevčar

Opis inovacije: Podjetje ENEKOM d.o.o. je v energetski informacijski sistem ENIS vključil metode strojnega učenja za vrednotenje in aktivno upravljanje rabe energije. Z inovacijo nadgrajen ENIS je že zaživel v dveh velikih podjetjih, kjer izkušnje izboljšanega sistema upravljanja z energijo kažejo na povečanje energetske učinkovitosti za 3 % na letni ravni, kar dokazuje nadaljnje možnosti energetskih prihrankov ter nižanje okoljskih emisij pri končnih porabnikih energije.

 

Prijavitelj: Polycom Škofja Loka d.o.o.

Inovacija: Univerzalna celica s sodelovalnim robotom

Ekipa: Jure Peternel, Žan Turkovic, Peter Mencin Turna

Opis inovacije: Razvili smo sodelovalno robotsko celico namenjeno stregi strojev in kontroli izdelkov v procesu proizvodnje. Celica je enostavno prenosljiva in vsestransko uporabna v različnih delovnih procesih. Vključuje tehnologijo robotov in strojnega vida. Z uporabo varnostnih funkcij robota in skenerjev izboljšujemo varnost v delovnem okolju. Zmanjšuje potrebo po človeški delovni sili, nadomešča opravljanje monotonih del in hkrati povečuje produktivnost ter kakovost izdelkov.

 

Prijavitelj: Iskraemeco d.d.

Inovacija: Robotska celica za testiranje pametnih števcev

Ekipa: Ekipa Inženiringa proizvodnje

Opis inovacije: V sodobnem času predstavlja robotika za uspeh podjetij nepogrešljiv del vsake serijske proizvodnje. Z avtomatizirano proizvodnjo podjetja zagotavljajo visoko kakovost izdelkov, poslujejo na stroškovno učinkovit način in povečajo produktivnost. V Iskraemecu smo investirali v vzpostavitev robotske celice za avtomatsko testiranje elektronskih vezij. Inovacija predstavlja avtomatizacijo procesa, ki ga s standardnimi metodami robotizacije ni bilo mogoče doseči.

 

BRONASTI PRIZNANJI

 

Prijavitelj: Elektro Gorenjska d.d.

Inovacija: Hosting capacity orodje

Ekipa: dr. Erik Dovgan (Aeterna d.o.o.), dr. Boštjan Strmčnik (Aeterna d.o.o.), dr. Ciril Kafol, mag. Blaž Hafnar, Miha Noč, Anže Vilman, Mitja Luznar, Blaž Dobravec, Nejc Petrovič

Opis inovacije: Orodje za izračun priključne zmogljivosti omrežja je informacijski sistem, razvit v sodelovanju podjetji Aeterna in Elektro Gorenjska, ki kot prvo v Sloveniji omogoča povsem avtomatski izračun možnosti priključitve proizvodnega vira, kot je na primer sončna elektrarna v elektrodistribucijsko omrežje. Prednost orodja je v tem, da postopek obravnave soglasij za nove priključitve povsem digitalizira in skrajša čas obravnave na zgolj nekaj trenutkov.

 

Prijavitelj: ResEvo d.o.o.

Inovacija: Generator poročil

Ekipa: Tomaž Bergant, Klemen Kovačič, mag. Anže Roblek, Mirko Teran Ravnikar (Mirko Teran Ravnikar s.p.)

Opis inovacije: ASK BI generator poročil je namenjen vsem, ki dostopate do poslovnih podatkov, jih analizirate in na njihovi podlagi sprejemate odločitve. Pridobljene podatke obdela in prikaže na jasen in razumljiv način, da lahko sprejemate lažje in boljše odločitve in tako prihranite čas in denar.

 

INVENCIJA

 

Prijavitelj: Janez Kuralt, samostojni inovator

Invencija: Sanitarna splakovalna naprava

Opis invencije: Po uporabi sanitarij si umijemo roke (osebna higiena). Ta voda priteče iz polnilnega ventila v pipo, ki je na lijaku. Uporabljena voda se iz lijaka zbira v WC - kotličku in je pripravljena za naslednjo uporabo. Invencija tako rešuje problem porabe pitne vode, saj jo porabimo kar 8 litrov samo pri uporabi WC-a.

 

 

***

Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij in organizacijam zasebnega in javnega sektorja v regiji.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.