Mediji

Arhiv: Skupina pohištvenih podjetij se je vrnila iz gospodarske delegacije v ZDA in Kanado

Od 21. do 28. maja 2023 je bila uspešno izvedena večdnevna gospodarska delegacija šestih pohištvenih podjetij v New York, ZDA in Toronto , Kanada. Delegacijo je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija ob podpori Direktorata za lesarstvo pri MGTŠ. Koordinacijo izvedbe pa je zagotovil Lesarski grozd ob sodelovanju GZS – Združenja lesne in pohištvene industrije, Veleposlaništev v Washingtonu in Ottawi ter Kanadsko-Slovenske gospodarske zbornice iz Toronta. Gre za nadaljnjo gradnjo in utrjevanje poslovnih kontaktov v ZDA in na novo Kanadi, po delegacijah v letih 2017 (New York), 2018 (New York, Cleveland, Pittsburgh) in 2019 ter 2022 (Chicago).

Cilji delegacije v ZDA in Kanadi so bili raziskati trg in njegove značilnosti, se seznaniti s trendi na področju pohištva ter poiskati poslovne priložnosti in kontakte za slovenska pohištvena podjetja. Delegacija, ki je štela šest podjetij; LESNA Vrata d.o.o., Mizarstvo Florjančič d.o.o., Pohištvo Potočnik Aleš Potočnik s.p., Mlinar pohištvo d.o.o, Mizarstvo Tajhmajster d.o.o. in Mizarstvo Lavre d.o.o., je uspešno zaključila obisk in vzpostavila vrsto novih poslovnih povezav, ki jim bodo v nadaljevanju lahko omogočile tudi konkretne posle. Gre za profilirane ponudnike, ki trg ZDA in Kanade nagovarjajo z nišnimi izdelki za opremo interierjev po naročilu ter Contract izdelki.

Slovenska pohištvena panoga je po propadu Slovenijalesa ter vrste večjih izvoznih pohištvenih podjetij pred 15-25 leti izgubila takrat zelo dobro izvozno pozicijo na trgu ZDA. S tovrstnimi delegacijami podpiramo podjetja iz lesne in pohištvene panoge, da ponovno odkrijejo zelo perspektivni trg S. Amerike, kar je dolgotrajen proces.

V New Yorku si je delegacija ogledala sejem ICFF 2023 - International Contemporary Furniture Fair, ki je ponudil odličen vpogled v trende oblikovanja notranje opreme in pohištva v ZDA. Udeležili so se poslovnega dogodka, ki je bil organiziran skupaj s še štirimi podobnimi delegacijami iz Švedske, Češke, Romunije, Bolgarije v okviru skupnega projekta »Furniture Go International«. Poleg informacij o trgu ZDA in poslovnih priložnostih na področju izvoza pohištva je delegacija imela tudi vrsto b2b srečanj z ameriškimi ciljnimi kontakti, kot so arhitekti, notranjimi opremljevalci, agenti in podjetji za opremljanje interierjev. Obisk v New Yorku so zaključili z obiski vrste pohištvenih pop-up showroomov.

V drugem delu je delegacija obiskala Toronto, v Kanadi, izjemno hitro rastoče mesto, ki ponuja zelo veliko priložnosti tudi za izvoz pohištva. Delegacija se je srečala z Wood Manufacturing Cluster of Ontario ter obiskala Centre for Craft and Design na Sheridan College v Oakvillu. Osrednji poslovni dogodek pa je bil organiziran skupaj s podobnimi delegacijami iz Češke in Romunije v okviru skupnega projekta »Furniture Go International«. Člani delegacije so dobili izjemen vpogled v kanadski trg in možnosti za izvoz pohištva. Na dogodku so izvedli vrsto poslovnih sestankov z ciljnimi kanadskimi kontakti, kot so arhitekti, notranjimi opremljevalci, distributerji, agenti in podjetji za opremljanje interierjev.

»Naša pričakovanja na trgu Severne Amerike, ki predstavlja zelo perspektivni izvozni trg za pohištvenike, so bila predvsem nove poslovne povezave in pridobitev koristnih informacij o trendih, poslovnem okolju in pogojih za izvoz pohištva. Glede na zelo pozitivno oceno udeležencev delegacije je ta dosegla svoje cilje. Letos pa imamo v načrtu še jesenski delegaciji v Francijo ter Egipt,« je povedal Bernard Likar iz Lesarskega grozda.

 

-------------------------------------------------

Delegaciji je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija s podporo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport – Direktorat za lesno industrijo, koordiniral pa ju je Lesarski grozd v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.