Mediji

Arhiv: Slovenska logistična podjetja stavijo na Srbijo

»Promet in logistika sta ena ključnih razvojnih prioritet slovenskega gospodarstva. Naša geografska lega v Srednji Evropi z neposrednim dostopom do Sredozemskega morja preko koprskega pristanišča je idealna vstopna točka za dobavne verige za trge Srednje in Vzhodne Evrope ter za blago iz Zahodnega Balkana«, je poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal na dogodku slovenskih in srbskih logistov v Beogradu v organizaciji srbske in slovenske gospodarske zbornice ter Slovenskega poslovnega kluba v Beogradu. Logistika v Sloveniji predstavlja 7,7 odstotka BDP in zaposluje več kot 48.000 ljudi.

Cilj slovenske logistične delegacije v Beogradu je bila predstaviti potencialov sodelovanja s srbskimi logisti. Dogodka so se udeležili predstavniki več slovenskih logističnih podjetij, vključno s Slovenskimi železnicami in Luko Koper. Slednja je lahko zanimiva za uvoz predvsem blaga iz Azije v Srbijo, predvsem za tiste uvoznike, ki jim je prioriteta časovna komponenta, je dejal predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast: »Luka Koper je prvo pristanišče v Jadranu za ladje, ki prihajajo z Daljnega vzhoda, zato je lahko blago hitreje pri kupcih. Delamo pa tudi na ladijski povezavo z Ameriko, ki bi jo lahko koristili predvsem srbski izvozniki,« je še dodal Napast in spomnil, da je veliko tujih mednarodnih podjetij v zadnjih letih izbralo Srbijo za odpiranje proizvodnje različnih izdelkov, ki so namenjeni trgom čez Atlantik.

»Večina naših pomembnih gospodarskih partnerjev se nahaja na trgih v zaledju Slovenije, kar je izjemen potencial za srbske logiste, ki lahko preko Slovenije izkoristijo hiter dostop do evropskih trgov. V Sloveniji delamo tudi na pospeševanju povezav na 10. Ten-T koridorju, ki prečka Slovenijo in Srbijo in povezuje predvsem kopenska logistična vozlišča. Težava na tem koridorju so številna infrastrukturna dela, čemur bi se lahko izognili z boljšo koordinacijo med državami,« je dejala predsednica Združenja za promet pri GZS in predsednica uprave SŽ – Tovorni promet Melita Rozman Dacar.

Srbija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije in se uvršča na 8. mesto med našimi trgovinskimi partnerji z letno blagovno menjavo v višini več kot 2 milijard evrov. Menjava storitev, kamor sodijo tudi transportne storitve, dosega pol milijarde evrov letno. Slovenija in Srbija sta tudi investicijski partnerici. V Srbiji je bilo vloženih za 1,8 milijarde evrov slovenskih naložb. Na trgu aktivno deluje 800 slovenskih podjetij – investitorjev, ki zaposlujejo 20 tisoč delavcev. Izvoznikov in uvoznikov je veliko več, na tisoče. Po drugi strani pa je srbsko gospodarstvo v Slovenijo doslej vložilo le 670 milijonov evrov, vključno s ključnimi sektorji, kot so bančništvo, industrija, turizem in transport.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.