Mediji

Arhiv: Skoraj 8-odstotni padec industrijske proizvodnje je opozorilni znak o nezadostnih ukrepih na področju energetike

Medtem ko se je v EU proizvodnja v aprilu povečala za en odstotek, je Slovenija beležila daleč največji, skoraj 8-odstotni padec. Padec je očiten znak, kako občutljiva je naša industrija na visoke cene energentov. Gospodarska zbornica Slovenije že od začetka leta opozarja na padajoče trende, saj je industrijska proizvodnja pri nekaterih panogah od novembra lani upadla celo za 10 do preko 20 odstotkov. 

Po podatkih Analitike GZS se je v obdobju od novembra lani do aprila letos industrijska proizvodnja medletno skrčila v 13 od 21 predelovalnih dejavnosti. Več kot 10-odstotni padec proizvodnje so zabeležili v papirni industriji (-21 %), proizvodnji kemičnih izdelkov (-19 %), obdelavi in predelavi lesa (-12 %) in proizvodnji pohištva (-12 %), kovin (-10 %). Alarmanten je tudi podatek, da predstavljajo dejavnosti, ki so v tem obdobju beležile več kot 5 % padce industrijske proizvodnje, kar 35 % celotne industrijske proizvodnje.

Že maja smo na okrogli mizi opozorili, da če ne bomo z ukrepi zaščitili našega gospodarstva, bomo na letnem nivoju izgubili prek ene milijarde dodane vrednosti in 200 milijonov evrov davkov. Takrat so gospodarstveniki med razlogi nekonkurenčnosti izpostavili prav previsoke cene električne energije in zahtevali primerljive ukrepe kot v drugih državah EU.

Vlada je sicer zamejila cene energentov za male poslovne uporabnike, vendar je kapica očitno postavljena bistveno previsoko v primerjavi s trenutnimi cenami na trgu. Po drugi strani velika in energetsko intenzivna podjetja nimajo zamejenih cen, ampak morajo zaprositi za pomoč, ki zaradi visokih nabavnih pogodb za elektriko ne dajejo želenega učinka.

Na GZS smo zaradi padanja industrijske proizvodnje dodatno zaskrbljeni, ker je energetsko intenzivna industrija na začetku dobaviteljskih verig in so od nje odvisna številna mala in srednje velika podjetja. V kolikor tej industriji ne bomo zagotovili konkurenčnih poslovnih pogojev, pričakujemo, da se bo padec proizvodnje razširil tudi na podjetja, ki so dobavitelji industrijskim podjetjem.

Zato Gospodarska zbornica Slovenije vztraja pri svojem pozivu, da je potrebno negativni trend padanja industrijske proizvodnje ustaviti. Le tako bomo lahko zaščitili naše gospodarstvo, ohranili delovna mesta ter ohranili in povečali dodano vrednost ter davčne prihodke.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.