Mediji

Arhiv: GZS podpira pobudo »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«

GZS podpira pobudo »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«

Gospodarska zbornica Slovenije je pristopila k pobudi »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja«. Osnovni cilj pobude je, da postane globalno gibanje, ki bi prispevalo k zmanjšanju porabe energije za hlajenje poslovnih in stanovanjskih prostorov. Podpisniki želimo na eni strani spodbuditi uporabnike klimatskih naprav, da pri hlajenju prostorov varčujejo z energijo, po drugi strani pa vključiti tudi proizvajalce klimatskih naprav in sistemov. Vizija je, da po korakih pridemo do točke, ko temperature hlajenja ne bi bile nižje od 24oC. Pobuda je pridobila široko podporo tako med gospodarskimi subjekti kot tudi med okoljskimi organizacijami, podpisniki pa smo jo pred dnevi posredovali tudi ministru za gospodarstvo, turizem in šport.

Pobuda »21 stopinj za ohranitev 21. stoletja« spodbuja uporabnike, da pri hlajenju prostorov omejijo najnižjo temperaturo na 21oC namesto na do sedaj dokaj uveljavljeno prakso 18oC. Tako bi lahko brez zaznavnega padca ugodja ljudi prihranili do 15 odstotkov električne energije za hlajenje stavb. Sodelovanje med gospodarskimi subjekti, okoljskimi organizacijami in širšo družbo je ključno za uresničitev ciljev omejevanja podnebnih sprememb ter ustvarjanje bolj trajnostne in odporne prihodnosti.

»GZS s podporo pobudi izraža svojo odgovorno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti in konkurenčnosti gospodarstva in trajnostnega razvoja ter družbeno odgovorno vlogo z vidika varovanja okolja. Globalno segrevanje predstavlja eno največjih okoljskih groženj, s katerimi se sooča človeštvo in posledično tudi gospodarstvo. Vremenski ekstremi imajo uničujoče učinke na kmetijstvo, energetiko, infrastrukturo ter druge gospodarske sektorje. Takšna pobuda tudi spodbuja prehod v nizkoogljično gospodarstvo«, je odločitev za podpis pobude pojasnila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Inovacije in razvoj okolju prijaznih tehnologij lahko podjetjem omogočijo nove priložnosti za širitev poslovanja, povečanje konkurenčnosti na globalnem trgu ter krepitev njihovega ugleda kot trajnostno usmerjenih podjetij. GZS zato podpira iniciativo tudi kot priložnost za napredno in konkurenčno gospodarstvo, je še dodala Nahtigal.

Pripete datoteke

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.