Mediji

Arhiv: Reprezentativne delodajalske organizacije glede Zakona o dolgotrajni oskrbi: dodatnim finančnim obremenitvam se bomo zoperstavile

Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, ostro protestiramo ob včerajšnjem sprejemu Zakona o dolgotrajni oskrbi v Državnem zboru RS brez predhodnega soglasja socialnih partnerjev glede financiranja dolgotrajne oskrbe. Zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo. Vodi v nadaljnje zmanjšanje njegove konkurenčnosti in lahko posledično ogrozi številna delovna mesta. Reprezentativne delodajalske organizacije se bomo finančnim obremenitvam delodajalske strani zoperstavile s predlogom veta v Državnem svetu RS.

V Zakonu o dolgotrajni oskrbi sprejete obremenitve za dolgotrajno oskrbo dodatno obremenjujejo gospodarske družbe, kljub temu da je skupna prispevna stopnja delavcev in delodajalcev že sedaj med najvišjimi v Evropski uniji. Na to smo delodajalske organizacije, članice ESS, opozorile že v fazi obravnave predloga zakona na Ekonomsko-socialnem svetu. Ponovno izpostavljamo, da se strinjamo s potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, vendar pa mora biti ta financirana v okviru obstoječih prispevnih stopenj, nikakor pa ne z dodatnimi obremenitvami delodajalcev.

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije se bomo določbam glede financiranja dolgotrajne oskrbe postavile po robu s predlogom veta v Državnem svetu RS. Vztrajali bomo, da se financiranje dolgotrajne oskrbe začasno ohrani v skladu z določbami trenutno še veljavnega zakona. Najkasneje do 30. junija 2025 pa se mora v okviru pogajalske skupine ESS pripraviti kompromisna rešitev v posebnem zakonu, ki bo uredila vire financiranja dolgotrajne oskrbe.

Če se bo dosedanja praksa kršitev pravil socialnega dialoga nadaljevala še naprej, bomo reprezentativne delodajalske organizacije razmislile tudi o izstopu iz Ekonomsko-socialnega sveta.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.