Mediji

Arhiv: Gospodarstvo pozdravlja hiter odziv vlade

Na Gospodarski zbornici Slovenije pozdravljamo hiter odziv vlade, ki razume, da je potrebno tudi podjetjem na prizadetih območjih zaradi poplav pomagati, da čim prej zaženejo proizvodnjo in ohranijo delovna mesta. Na sestanku na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, na katerem so bili prisotni tudi predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve včeraj, 7. avgusta smo skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami dorekli usklajene ukrepe. Glede sofinansiranja ukrepa čakanja na delo je bil sprejet dogovor, da podjetjem, ki bodo za dalj časa zaprta, bi država ukrep sofinancirala 100-odstotno, za ostale, denimo njihove dobavitelje, bi bilo sofinanciranje v višini 80 odstotkov. Tak dogovor smo tudi predstavili svojim članom, ki so ga vsi pozdravili. Zato nas je danes presenetila informacija vlade, da najbolj prizadeta podjetja naj ne bi bila deležna 100-odstotnega subvencioniranja čakanja na delo, kot je to nenazadnje veljalo tudi v primeru covidne krize. Z razliko, da so takrat podjetja utrpela le poslovno škodo, tokrat pa so poplave povzročile škodo tudi na objektih in uničile stroje, opremo, material, izdelke.

14.8., dela prost dan

Razumemo dobronamernost predloga, ki bi prizadetim omogočil, da lahko podaljšan vikend izkoristijo za odpravljanje posledic poplav, vendar hkrati bodo s tem podjetja, tudi taka, ki so utrpela škodo v poplavah, imela dodatne stroške. Podjetja, ki so bila manj oškodovana v poplavah in so končno zagnala proizvodnjo, bodo zaradi tega ukrepa še ob dodatne prihodke. Ukrep bo prizadel tudi tista podjetja,  ki so se zaradi povečane količine naročil celo odpovedala kolektivnemu dopustu.

V kolikor bi želeli pomagati prizadetim krajem, ljudem in podjetjem, bi dosegli veliko večji učinek s tem, da bi namesto dodatnega prostega dne določili dodaten delovni dan in bi obračunane stroške za zaposlenega za ta dan namenili za pomoč prizadetim v poplavah, ob tem, da bi se država za ta dan odpovedala davkom in prispevkom od plač.

Gledano čisto statistično, na najbolj prizadetih območjih živi približno četrtina delavno aktivnega prebivalstva, kar pomeni, da bo prostega dne deležna velika večina zaposlenih v Sloveniji, ki jih poplave niso prizadele. V kolikor pa bo ta ukrep ostal se bojimo, da ne bo dosegel željenega učinka, saj bo na terenu izredno težko organizirati in koordinirati pričakovano veliko število prostovoljcev.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.