Mediji

Arhiv: Negotove mednarodne razmere in poplave v Sloveniji bodo vplivale tudi na poslovanje slovenske elektroindustrije

»Določen del negotovosti popušča; inflacija se umirja, elektronske komponente so bolj dobavljive, energenti so cenejši, a vendar lahko v bližnji prihodnosti ponovno pričakujemo udarec inflacije zaradi pomanjkanja hrane, še bolj trdnega zapiranja Kitajske in oblikovanja polarnosti, kjer bo verjetno BRICS odigral pomembno vlogo. Zato potrebujemo konstruktiven socialni dialog, pomoč države pri ekspanziji na tuje trge in bolj konkurenčno obdavčitev,« je na Dnevu slovenske elektroindustrije poudarilpredsednik Upravnega odbora GZS - Zbornice elektronske in elektroindustrije dr. Miha Bobič, sicer vodja poslovne enote Balansiranje in regulacija v podjetju Danfoss.

Vlaganje v razvoj in raziskave je ključno, če želimo, da neka panoga ne zaostaja v razvoju. Brez inovativnosti ni mogoče zagotavljati konkurenčne prednosti slovenskega gospodarstva. »V svetu, ki je  preplavljen z idejami, lahko dosežemo nove preboje le z vlaganji v inovacije. Za to pa potrebujemo kadre z ustreznimi kompetencami,« je poudaril predsednik Državnega sveta Marko Lotrič.

»Kljub izzivom, ki jih prinašajo razmere v Sloveniji in svetu, od energetske krize do vojne v Ukrajini, je slovenska elektroindustrija tudi v letu 2022 poslovala pozitivno. Opažamo sicer večjo usmeritev potrošnikov od blaga k storitvam in postopno ohlajanje gospodarske klime, zato je izredno pomembno, da vzpostavimo stabilno poslovno okolje, ki bo kljubovalo tem izzivom,« je na dogodku poudarila direktorica zbornice Andreja Hlišč. Uničujoče poplave so terjale svoj dolg tudi v podjetjih slovenske elektroindustrije in posledično tudi v dobavni verigi. Člani Zbornice elektronske in elektroindustrije so združili moči in svojim stanovskim kolegom priskočili na pomoč s strokovno tehničnim kadrom, znatnimi donacijami in materialnimi sredstvi, je še spomnila Hlišč.

Direktor Domela mag. Matjaž Čemažar je govoril o kultiviranju inovativnosti v podjetju, v katerem je izvrstna inovacijska klima prinesla že 12 zlatih nagrad za inovacije GZS. »V podjetju veliko delamo na vrednotah. Pripadnost zaposlenih je izjemno visoka. Veliko damo na komunikacijo. Naše inovatorje znamo pohvalit in motivirat.« V procesu inovacij v Domelu sodeluje v povprečju 600 zaposlenih na leto. V lanskem letu so na ta račun prihranili 700 tisoč evrov in svojim inovatorjem izplačali 100 tisoč evrov nagrad. Podjetje veliko sodeluje tudi z institucijami znanja, saj se zavedajo, da vsega znanja in resursov v podjetju nimajo. na voljo za ogled še do oktobra v prostorih GZS.

Slovenska elektroindustrija predstavlja 6 % celotnega gospodarstva v Sloveniji in 20 % predelovalne industrije. Več kot 80 % svojih proizvodov in storitev pa izvaža v tujino. V panogi deluje 1.171 podjetij (podatki za leto 2022).

Po rekordni rasti v letu 2021 je bila rast prihodkov panoge v 2022 zmerno visoka (+15,2 %). Dodana vrednost je narasla za visokih 9,1 % (+6,4 % dodana vrednost na zaposlenega).

Dan slovenske elektroindustrije smo zaokrožili s predstavitvijo uspešnih inovativnih podjetij v panogi v letu 2023 oziroma s predstavitvijo prejemnikov regionalnih priznanj GZS za inovacije.

*Zbornica elektronske in elektroindustrije pri Gospodarski zbornici Slovenija je največja reprezentativna zbornica slovenske elektroindustrije, ki združuje približno 160 podjetij, katerih glavna dejavnost je proizvodnja elektronskih in električnih izdelkov ter z njimi povezanih storitev. Člani Zbornice elektronske in elektroindustrije ustvarijo 2/3 vseh prihodkov v panogi elektroindustrije in 55,5 % dodane vrednosti celotne panoge.

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.